U bent hier

Onderneming & Personeel
Arbowet 201711. Arbogerelateerde wetgeving11.1 Wet op de ondernemingsraden

11.1 Wet op de ondernemingsraden

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier HR Rendement
Publicatiedatum: april 2017

WOR

De OR, de personeelsvertegenwoordiging (PVT) en zelfs de personeelsvergadering (voor kleine organisaties) vallen onder de WOR. De Arbowet komt op zijn beurt ook uitgebreid aan bod in de WOR, omdat de OR en PVT mee moeten kunnen praten over het arbobeleid.

De OR en PVT praten mee over de gezondheid, veiligheid en het welzijn van werknemers. Ze hebben daartoe verregaande bevoegdheden (zie ook hoofdstuk 7).

De WOR geeft drie belangrijke rechten aan de werknemersvertegenwoordiging:

  • het informatierecht;
  • het adviesrecht;
  • het instemmingsrecht.

11.1.1 Informatierecht

arbobeleid

Uw OR of PVT heeft het recht om op de hoogte te blijven van het uitgestippelde arbobeleid binnen uw organisatie. U zult de medezeggenschap dan ook regelmatig hierover moeten informeren. Niet alleen op het gebied van arbeidsomstandigheden, maar op nog meer vlakken.

uitvoering

De OR en PVT hebben namelijk als doel om een veilige en gezonde werkplek te realiseren voor de werknemers. Zij zullen dan ook extra aandachtig zijn op de uitvoering van de Arbowet. Als het nodig is, kunnen ze zelf ook informatie bij u opvragen.

11.1.2 Adviesrecht

inlenen

Voor sommige zaken moet u advies vragen aan de werknemersvertegenwoordiging. Het betreft dan vaak strategische keuzes, zoals het doorvoeren van technologische wijzigingen (denk aan de aanschaf van een nieuwe machine) of het inlenen van grote groepen mensen. Een gegeven advies mag u niet negeren, maar wel naast u neerleggen. In dat geval moet u dat schriftelijk toelichten en onderbouwen.

11.1.3 Instemmingsrecht

kantonrechter

Het instemmingsrecht weegt zwaarder dan het adviesrecht. Wijst de OR of PVT een voorstel af, dan kunt u namelijk alleen uw zin doordrukken door bij de kantonrechter uw gelijk te halen. Let wel: dit kan de relatie met de OR verstoren.

De WOR bepaalt dat de OR of PVT mee moet praten over zaken als het aanpassen van de arbeidstijdenregeling of ziekteverzuimbeleid. Dit zijn onderwerpen die direct uw werk raken. Zorg dus voor een goede onderbouwing van de voorgestelde aanpassingen en wijzigingen. Dan is de kans groot dat de OR-leden uw voorstel accepteren.

Het overeenstemmingsrecht

maatwerkĀ­oplossing

Nog een stapje verder gaat het overeenstemmingsrecht van de OR. Dit is echter niet geregeld in de WOR, maar in andere wetten, waaronder de Arbowet. De OR en PVT hebben overeenstemmingsrecht over bijvoorbeeld een maatwerkoplossing voor het inschakelen van een kerndeskundige. Het besluit van de OR of PVT is dan bindend. U kunt dit niet aanvechten bij de rechter.