5.4 Innoveren
vraag en aanbod
verdienmodel
Tijdens crisissituaties zien veel ondernemingen de afname van hun producten of diensten plotseling veranderen. Dit wil echter niet zeggen dat vraag en aanbod ook daadwerkelijk ook afnemen. Afhankelijk van de crisis kunnen die ook tijdelijk worden stilgelegd of getransformeerd. Anticipeer op nieuwe trends door te investeren in productontwikkeling en nieuwe verdienmodellen. In hoofdstuk 6 leest u hoe u uw investeringen fiscaal zo gunstig mogelijk kunt uitvoeren, zodat u geen onnodige kosten maakt of geld misloopt.
Focus vooral op wat nog mogelijk is
adviseren op afstand
Als er een afstand is gecreëerd tussen uw onderneming en uw klanten, is innovatie geboden om deze afstand te overbruggen. Denk aan de bakfietsen die tijdens de pandemie culinaire producten bezorgden uit de winkels waar iedereen anders in de rij moest staan. Mensen knipten hun eigen haren met online begeleiding van hun kapper en sportscholen boden trainingen aan via de tablet. In de culturele sector werden vouchers aangeboden voor gemiste voorstellingen en tentoonstellingen, zodat bezoekers hun geld niet zouden terugvragen. En adviseren op afstand is snel de norm geworden voor makelaars, bankiers, verzekeraars, adviseurs, coaches en boekhouders.
5.4.1 Samenwerken
netwerk
Stem verder met uw partners en relaties af of u gezamenlijk een nieuwe dienst in de markt kunt zetten. Gebruik elkaars expertise en netwerk door bijvoorbeeld samen een webinar op te zetten. Laat ook werknemers die voorheen niets met productontwikkeling te maken hadden hierop aanhaken.
Vaardigheden
innovatieve ontwikkeling
Kijk hierbij verder dan functieprofielen. Geef de boekhouder die ooit de Kunstacademie deed bijvoorbeeld tijd om een brochure te ontwerpen. Of betrek de tweetalige receptionist bij het opzetten van uw Engelstalige webpagina. Niet alleen kan deze aanpak tot innovatieve ontwikkelingen leiden, maar het kan een manier zijn om werknemers die tijdelijk met minder werk zitten hun eigenwaarde te laten behouden.
MVO
helpen
imago
Kijk bij een nationale crisis verder dan uw eigen bv en neem uw maatschappelijke verantwoordelijkheid. Onderzoek in welke mate u andere ondernemingen kunt helpen die in de frontlinie staan van de crisis. Denk ook aan zzp’ers die het zwaar hebben. Geef weg wat u weg kunt geven, bijvoorbeeld door middel van kortingen of het kosteloos delen van expertise en e-learnings. U krijgt het na de crisis dubbel en dwars terug. Denk aan een verbeterd imago, bredere expertise door het delen van kennis met andere ondernemingen en een uitgebreid netwerk van mensen die u goed gezind zijn.
5.4.2 Zit niet stil
strategie
Wát uw bv ook doet: zit niet stil! Doe waar u nooit aan toekwam, zoals digitaliseren en archiveren, al is het maar om werknemers weer digitaal toegang te bieden tot de bestaande informatie. Bereid de jaarlijkse controle van de boeken eerder voor en actualiseer uw bedrijfsstrategie en langetermijnvisie. Ook het volgen van opleidingen kan in tijden van crisis prioriteit hebben. Hiervoor is altijd weinig tijd en zin, maar een langdurige crisis geeft u juist de gelegenheid om de kennis en vaardigheden bij te laten spijkeren. Zo vergroot u ook de waarde van de werknemers.