Loon in natura
Rekken en strekken met beloningen
Flexibel belonen: het klinkt alsof u een lesje yoga moet opnemen in uw arbeidsvoorwaardenpakket. Hoewel daar wellicht iets voor te zeggen is, is het niet de enige optie. Door een arbeidsvoorwaardenpakket samen te stellen waarbinnen werknemers zelf kunnen kiezen waar zij het meest behoefte aan hebben, kunt u voor hen en voor uzelf fiscaal voordeel behalen. Bovendien wordt u er een aantrekkelijke werkgever van. In een tijd van krapte op de arbeidsmarkt is dat ook geen gek idee.
Flexibele arbeidsvoorwaarden aanbieden betekent dat u binnen de fiscale en arbeidsrechtelijke grenzen bepaalt welke bronnen werknemers kunnen inzetten (bijvoorbeeld brutoloon of vakantiebijslag) en welke doelen zij daarmee kunnen verkrijgen (bijvoorbeeld reiskostenvergoeding of vakantiedagen), en onder welke (praktische) voorwaarden. Werknemers kunnen binnen dit door u vastgestelde kader vervolgens voor een deel van hun beloning zelf naar wens de vorm en het genietingsmoment bepalen. Bij de keuze om brutoloon voor nettoloon uit te ruilen, hebben zij ook nog eens belastingvoordeel. Ook voor u is dat financieel voordelig.
Toch is het niet allemaal feest; flexibel belonen kent ook de nodige aandachtspunten. Een uitruil of keuze kan namelijk negatieve (financiële) gevolgen hebben voor beide partijen. En vergeet de diverse voorwaarden niet waaraan zo’n regeling moet voldoen of de consequenties ervan voor de aangifte loonheffingen en loonstrook. Met deze rubriek heeft u al deze informatie handig bij elkaar!