U bent hier

7.6 Beleid opstellen

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Arbo Rendement
Publicatiedatum: februari 2025

loyaliteit

In het begin van dit hoofdstuk heeft u het al kunnen lezen: de overheid stimuleert het geven van borstvoeding. Daarom heeft de staat een aantal eisen gesteld waaraan u gehoor moet geven. Voor de meeste werkgevers is naleving van deze wet- en regelgeving dé reden om aandacht te besteden aan het combineren van borstvoeding en werk. Maar er zijn meer redenen om hier bewust mee om te gaan. De werkgever plukt op het gebied van personeelsbeleid de vruchten van goed werkgeverschap na de bevalling. Het zorgt er namelijk voor dat:

  • werkneemsters gemotiveerd zijn om weer snel na de verlofperiode aan de slag te gaan;
  • hun motivatie, loyaliteit en productiviteit toeneemt;
  • het hen er eerder van weerhoudt na de bevalling een andere werkgever te zoeken.

imago

Daarnaast kunt u het zien als een vorm van maatschappelijk verantwoord ondernemen (mvo) dat weer bijdraagt aan een positief imago van uw organisatie. Dit kan weer een voordeel zijn voor uw P&O-collega(’s) bij de werving van nieuw (vrouwelijk) personeel.

Flesvoeding

extra pauze

welkom laten voelen

Uiteraard gelden de bovenstaande positieve effecten ook als uw werkgever positief werkgeverschap toont voor werkneemsters die flesvoeding geven. Voor alle net bevallen werkneemsters geldt dat zij de eerste zes maanden na de bevalling een extra uur pauze mogen nemen (bij een werkdag van acht uur). Dit is dan niet bedoeld om de baby te voeden, maar vanwege het herstel van de bevalling. Houd er daarnaast rekening mee dat het voor (bijna) iedere moeder weer even wennen is om terug te keren op de werkvloer na haar zwangerschaps- en bevallingsverlof. Er is tijdens het verlof een hoop veranderd in het leven van de werkneemster. Het helpt als de leidinggevende en collega’s haar weer welkom laten voelen op de eerste werkdag(en) na het verlof en bijvoorbeeld een lunch of borrel regelen waarbij zij met elkaar kunnen bijpraten. Wijs leidinggevenden er ook op dat zij regelmatig contact houden met de werkneemster om te vragen hoe het gaat en te kijken of zij ergens bij kunnen ondersteunen.