7.2 Tijdens werkdag
maximum
Als de werkneemster zo’n tien tot twaalf weken na de bevalling weer aan de slag gaat, heeft zij het recht om tijdens werktijd borstvoeding te geven of te kolven. Deze tijd betaalt uw werkgever gewoon door. Dit recht geldt voor de eerste negen maanden na de bevalling. Voor de duur van de onderbreking(en) geldt wel een maximum, namelijk een kwart van de arbeidstijd. Dit houdt overigens niet in dat de kersverse moeder die borstvoeding geeft standaard een kwart van haar werktijd als ‘vrije’ tijd mag beschouwen. Zo lang en vaak als nodig is, maar niet langer dan een kwart van de werktijd; dat is het uitgangspunt.
Uiteraard staat het u vrij om in overleg aanvullende oplossingen te bedenken waardoor de werkneemster op een voor haar prettige manier borstvoeding kan geven. In sommige functies kan gedeeltelijk thuis werken bijvoorbeeld ook een handige oplossing zijn.
Meerdere mogelijkheden
moedermelk
werktijd
U overlegt met de werkneemster hoe zij haar werk en borstvoeding wil combineren. Veel werkneemsters kiezen ervoor om tijdens het werk te kolven. De gekolfde moedermelk geven ze op een later tijdstip thuis aan hun kind. Zo kunnen ze gewoon gaan werken en toch hun kind blijven voeden met moedermelk. Natuurlijk zijn er ook andere mogelijkheden. Als het kinderdagverblijf dichtbij is, zullen vrouwen het bijvoorbeeld prettiger vinden om hun kind daar te voeden, in plaats van te kolven. Een andere mogelijkheid is dat de werkneemster haar werktijden zo aanpast, dat zij haar kind zo veel mogelijk voedingen zelf kan geven en op het werk minder vaak hoeft te kolven. Het komt ook voor dat de oppas het kind naar de moeder brengt. Dat bespaart de moeder een hoop reistijd.
7.2.1 Kolffrequentie
voedings‑ patroon
Natuurlijk is per werkneemster verschillend hoe lang en hoe vaak zij dagelijks op het werk kolft. Dit is van een aantal zaken afhankelijk. Allereerst natuurlijk van het voedingspatroon van de baby. Als het kindje zes voedingen per etmaal heeft, zal drie keer kolven nodig zijn. Drinkt de baby vijf voedingen per dag, dan kan twee keer kolven voldoende zijn. Het is overigens goed mogelijk dat de kolfsessie op het werk minder melk oplevert dan nodig is. Dit kan een extra keer – of zelfs een paar keer extra – kolven betekenen.