U bent hier

7.3 De kolfruimte

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Arbo Rendement
Publicatiedatum: februari 2025

verplicht

In het archief, achter de kapstok of in de auto; vooral in het verleden verzonnen werkneemsters de gekste plaatsen om ‘rustig’ te kunnen kolven. Inmiddels is het bij steeds meer werknemers en werkgevers bekend: als een werkneemster kiest voor kolven op het werk, dan is de werkgever verplicht om een geschikte ruimte beschikbaar te stellen.

Het is natuurlijk het gemakkelijkst als u in uw organisatie een ruimte heeft ingericht als kolfruimte. Zo hoeft u – of de leidinggevende – niet iedere keer opnieuw op zoek te gaan als een werkneemster besluit op het werk te kolven.

7.3.1 Verplichtingen

voorziening

Wat is nu een geschikte ruimte voor de werkneemster om te kolven? In het kort gezegd: een ruimte is geschikt als de werkneemster er ongestoord en in alle rust kan kolven. Het is er schoon, er staat een prettige stoel en het is er behaaglijk. Er zijn voldoende voorzieningen en geen gevaren aanwezig: zo is het schoonmaakhok geen optie. De eisen aan de kolfruimte zijn wettelijk vastgelegd.

Rustig en afgezonderd

ontspannen

houding

Privacy en rust zijn belangrijk. Dit geldt zeker in de beginperiode; werkneemsters moeten dan vaak nog wennen aan het kolven. Bovendien kan de melkproductie afnemen door de stress van het kolven of de werkhervatting. Het is dan ook noodzakelijk dat de werkneemster zich kan ontspannen in de kolfruimte en dat zij geen of zo weinig mogelijk stress ervaart tijdens het kolven.

De ruimte moet van binnenuit afsluitbaar zijn. Alleen dan waarborgt u de absolute privacy van de werkneemster. In de praktijk is dit vaak niet het geval. Briefjes op de deur met ‘niet storen, ik kolf’ werken niet. De kolvende werkneemster zit dan toch minder op haar gemak.

Stoel of bank

Een gemakkelijke stoel of bank is essentieel voor de werkneemster. Borstvoeding geven en ook kolven lukt alleen als de werkneemster zich kan ontspannen. Een relaxte houding is hiervoor een vereiste. Zittend op een archiefdoos of staand kolven is niet echt ideaal.

Koelkast

gekolfde melk

In de kolfruimte moet een koelkast staan waar de werkneemster de afgekolfde melk in kan bewaren. Als dit niet mogelijk is, zorgt u dan voor een koelkast in een andere ruimte die speciaal voor de gekolfde melk beschikbaar is. Wijs de werkneemster op het feit dat zij de verse moedermelk niet langer dan drie dagen in de koelkast (4-6 °C) moet bewaren. Daarna neemt de kwaliteit van de melk af.

Let op: Een aparte koelkast is een vereiste voor het hygiënisch bewaren van de afgekolfde melk. Een koelkast waar iedereen gebruik van maakt – met daarin onder meer vergeten lunchrestanten – is immers geen hygiënische bewaarplek voor de gekolfde melk.

Klimaat

De kamer moet voldoende frisse lucht en een goede klimaatbeheersing hebben. Het mag er vanzelfsprekend niet tochten en tevens niet te warm of te koud zijn. Een toiletruimte, vergaderruimte of berghok zijn – vanwege het gebrek aan deze voorzieningen – dan ook meestal niet geschikt om te kolven. De werkneemster voelt zich er niet op haar gemak of comfortabel.

Geen risico’s

Belangrijk is dat de kolfruimte hygiënisch is en gevrijwaard van gevaarlijke stoffen en verontreinigingen. Let ook op de aanwezigheid van bestrijdingsmiddelen. Een geschikte ruimte is al jaren verplicht, maar toch nog steeds niet vanzelfsprekend. Het lijkt allemaal zo logisch, maar het zal niet voor het eerst zijn dat een werkneemster haar toevlucht zoekt in een kopieerhok, schoonmaakruimte of laboratorium.

Stromend water

omspoelen

Het is niet verplicht, maar wel zo prettig voor de werkneemster als er in de kolfruimte stromend water is. En het allerliefste warm en koud natuurlijk. Zo kan de werkneemster het kolfapparaat en de bewaarfles na of voor gebruik omspoelen en haar handen wassen. Dat is immers wel zo hygiënisch.

Geen geschikte ruimte?

creatief

Zeker in kleinere organisaties of in kleine gebouwen is het goed mogelijk dat u niet in staat bent om een geschikte ruimte te creëren. Overleg dan met de werkneemster, want misschien heeft zij zelf een oplossing. Bijvoorbeeld een afspraak met haar kamergenoot dat hij tijdens de pauze de werkplek verlaat zodat zij die ruimte kan gebruiken. Werkneemsters zijn zelf vaak prima in staat om creatief mee te denken over oplossingen. Met wat aanpassingen kan een vergaderruimte, klaslokaal of spreekkamer bijvoorbeeld toch prima fungeren als kolfruimte, mits de privacy en hygiëne maar gewaarborgd zijn. Als er echt geen geschikte ruimte is, dan moet u de werkneemster in staat stellen thuis of elders te kolven of te voeden.