2. Wet- en regelgeving over zwangerschap
De zwangerschap van een werkneemster betekent dat u maatregelen moet nemen. Het ongeboren kind en de zwangere werkneemster zijn in zekere zin namelijk extra kwetsbaar. Welke beschermingsmaatregelen u moet treffen, hoeft u niet zelf uit te vinden: u kunt er de wet op naslaan. Daarin is namelijk vastgelegd wat een zwangere wel en niet mag, en op welke gebieden en momenten ze bescherming van de werkgever geniet.
voorschrift
Op het moment dat de werkneemster haar zwangerschap heeft gemeld, moet u aan de slag. De meeste voorschriften over werk en zwangerschap vindt u in de Arbeidsomstandighedenwet (Arbowet), het Arbeidsomstandighedenbesluit (Arbobesluit) en de Arbeidstijdenwet (ATW).
Ziektewet (ZW)
Daarmee bent u er echter nog niet. Als een werkneemster bijvoorbeeld wegens zwangerschap of bevalling niet in staat is om te werken of gedeeltelijk arbeidsongeschikt raakt, valt ze onder de Ziektewet. De werkneemster ontvangt dan een ziektewetuitkering via UWV of de werkgever ontvangt deze uitkering en betaalt het loon door aan de werkneemster.
verlofregeling
Tot slot beschrijft de Wet arbeid en zorg (WAZO) de verlofregelingen waarop een zwangere werkneemster en haar partner recht hebben.
De ziektewetuitkering die de zwangere werkneemster ontvangt als ze (gedeeltelijk) arbeidsongeschikt raakt, bedraagt 100% van het dagloon.
Vier niveaus voor arboregels
wet- en regelgeving
De wet- en regelgeving over arbeidsomstandigheden in Nederland is op vier niveaus geregeld: