U bent hier

Onderneming & Personeel
Pensioen en AOW1. Introductie huidige ­pensioenstelsel1.2 Wet- en regelgeving

1.2 Wet- en regelgeving

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Salaris Rendement
Publicatiedatum: september 2021

inhoud en ­uitvoering

In Nederland is er uitgebreide wet- en regelgeving over pensioenen. Ter introductie is het handig als u daarvan kort kennis neemt. De wet- en regelgeving is namelijk mede bepalend voor de inhoud en de uitvoering van pensioen in Nederland.

Publiekrechtelijke regels

De verschillende volks- en werknemersverzekeringen uit de eerste pijler zijn apart geregeld in speciale (publiekrechtelijke) wetten. Wijzigingen van deze wetten komen in het algemeen via de overheid tot stand.

Pensioenwet

voorwaarden

Deze wet is alleen van toepassing op pensioenregelingen in de tweede pijler. In de Pensioenwet staan de voorwaarden waaraan een pensioenregeling moet voldoen. Zo is een belangrijke voorwaarde dat een pensioenregeling altijd (extern) moet worden ondergebracht (veiliggesteld) bij een toegelaten pensioenuitvoerder. Ook worden er onder andere voorwaarden gesteld aan de kwaliteit van de communicatie en de financiering van een pensioenregeling.

Let op: de Pensioenwet bepaalt dus niet het niveau van een pensioenregeling. De Pensioenwet bepaalt ook niet dat een pensioenregeling verplicht is.

Wet op de bedrijfstakpensioenfondsen

pensioenregeling verplicht

Deze wet is alleen van toepassing op pensioenregelingen in de tweede pijler. De essentie van deze wet is dat voor bepaalde bedrijfstakken een pensioenregeling wél verplicht kan zijn. Dit betekent dan een verplichte deelname aan een zogenoemd bedrijfstakpensioenfonds (zie ook paragraaf 1.3). Grofweg 80% van de werknemers die pensioen opbouwen doet dit bij een bedrijfstakpensioenfonds. Voor het overgrote deel van de pensioenmarkt is deze wet dus van groot belang.

Wet op de loonbelasting

fiscale grenzen

Deze wet bevat specifieke bepalingen met betrekking tot het fiscaal opbouwen van pensioen. Die bepalingen zien toe op pensioenregelingen in de tweede pijler. Kort gezegd komt het er op neer dat deze wet met name fiscale grenzen stelt aan de maximale opbouw van pensioen in de tweede pijler. Wordt een fiscaal maximum overschreden, dan heeft dat verregaande fiscale gevolgen.

Wet op de inkomstenbelasting

Deze wet bevat specifieke bepalingen met betrekking tot de genoemde voorzieningen in de derde pijler. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om de (maximale) fiscale aftrekbaarheid van lijfrentepremies, de voorwaarden waaraan een lijfrente­uitkering moet voldoen of de heffing over inkomen uit sparen en beleggen. Deze wet is van belang voor iedereen die in de derde pijler een (aanvullende) voorziening opbouwt.

Overige wet- en regelgeving

Naast de hiervoor genoemde wetten kennen we in Nederland nog een hele reeks aan wet- en regelgeving die (in)direct voor pensioen relevant is, zoals het Burgerlijk Wetboek (BW), de Wet verevening pensioenrechten bij scheiding, de Wet op de collectieve arbeidsovereenkomst, de Wet op de ondernemingsraden (WOR), diverse wetgeving met betrekking tot gelijke behandeling en Europese verordeningen en richtlijnen.