U bent hier

Onderneming & Personeel
Loondoorbetaling bij ziekte1. Regels rond doorbetaling van loon bij ziekte1.3 Rol van UWV

1.3 Rol van UWV

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Salaris Rendement
Publicatiedatum: mei 2024

Ziektewet-uitkering

UWV speelt een belangrijke rol bij de ziekte van werknemers, met name in de situatie dat de ziekte aanhoudt. Werknemers kunnen na twee jaar ziekte een WIA-uitkering krijgen van UWV. In bepaalde situaties kan UWV de loondoorbetalingsplicht van de werkgever (deels) verlichten via een Ziektewet-uitkering (ZW-uitkering) of zelfs de begeleiding en re-integratie van de zieke op zich nemen. U leest in hoofdstuk 2 en 3 welke voorwaarden hieraan zijn verbonden.

Wachttijd

De wachttijd om voor een uitkering op grond van de WIA in aanmerking te komen, is 104 weken. Dit is precies de maximale ziekteperiode waarover uw organisatie een loondoorbetalingsplicht heeft en UWV een Ziektewet-uitkering betaalt. De arbeidsongeschikte werknemer moet de WIA-uitkering zelf aanvragen via de website van UWV. Dat moet de werknemer richting het einde van de wachttijd doen (zie ook paragraaf 3.1.4).

Bij de WIA-aanvraag moet ook een re-integratieverslag worden ingediend. Dit verslag kan de HR-afdeling digitaal aanleveren bij UWV, maar de werknemer kan het verslag desgewenst ook zelf per post opsturen naar UWV.

Meldingen

stappenplan

Zoals eerder opgemerkt moet uw organisatie in de twee ziektejaren een bepaald stappenplan aanhouden, waarbij diverse partijen betrokken (kunnen) zijn. Deze stappen komen aan bod in hoofdstuk 2 en 3. In dat (reguliere) stappenplan komt UWV op de volgende momenten in beeld:

  • De eerste werkdag na de 42e ziekteweek: De HR-afdeling moet de ziekte of arbeidsongeschiktheid uiterlijk dan melden bij UWV, tenzij er een eerdere meldingsplicht is vanwege het recht op een ZW-uitkering.
  • Na ongeveer 88 weken: UWV stuurt de werknemer informatie over het aanvragen van de WIA-uitkering, waar uw organisatie ook een brief over ontvangt.
  • De 93e ziekteweek: de werknemer moet uiterlijk dan een WIA-uitkering aanvragen bij UWV (zie paragraaf 3.1.4).
  • Na 104 weken: de wachttijd zit erop en UWV betaalt de werknemer onder voorwaarden een WIA-uitkering.

ZW-uitkering

zwangerschap

WAZO

no-riskpolis

Het kan zijn dat de werknemer recht heeft op een ZW-uitkering van UWV (zie paragraaf 2.2). Dat is het geval bij:

  • arbeidsongeschiktheid wegens zwangerschap of bevalling vóór of ná het zwangerschaps- of bevallingsverlof. Tijdens het zwangerschaps- en bevallingsverlof zelf betaalt UWV de werknemer een uitkering op grond van de Wet arbeid en zorg (WAZO);
  • arbeidsongeschiktheid wegens orgaandonatie;
  • het eindigen van de dienstbetrekking tijdens de ziekte;
  • het toepassen van de no-riskpolis (zie paragraaf 4.7);
  • minstens 13 weken ziekte van oudere, voormalig werklozen (de zogeheten Compensatieregeling);
  • het bestaan van een fictieve dienstbetrekking, zoals bij stagiairs en thuiswerkers.

Nawerking

Ex-werknemers die binnen vier weken na uitdiensttreding ziek worden en geen baan of uitkering hebben, kunnen zelf een ZW-uitkering aanvragen bij UWV. U kunt deze werknemers wijzen op deze nawerking van de verzekeringsplicht die tijdens de dienstbetrekking bestond.

Het feit dat UWV een ZW-uitkering betaalt aan een werknemer die nog in dienst zijn, ontslaat uw organisatie niet van haar re-integratieverplichtingen. Pas als er geen werkgever (meer) is, neemt UWV óók de re-integratie van de zieke werknemer op zich.

Deskundigenoordeel

In principe heeft UWV geen rol bij de re-integratie van een zieke werknemer. Maar als de werkgever en de zieke werknemer er samen niet meer uitkomen en de re-integratie vastloopt, hebben beide partijen de mogelijkheid om een deskundigenoordeel bij UWV aan te vragen. Het doel van dit oordeel is dat uw organisatie en de werknemer het re-integratietraject weer samen kunnen oppakken.

Een deskundigenoordeel van UWV is een oordeel op dat specifieke moment, en géén bindend advies over hoe de re-integratie verder zou moeten verlopen. Het betreft ook geen formele beslissing. Het is dus altijd goed om kritisch te zijn op een deskundigenoordeel van UWV.

Vergoedingen

voorzieningen

UWV kan ook op een andere manier bij de re-integratie helpen, bijvoorbeeld van vergoedingen te verstrekken voor bepaalde voorzieningen:

  • Werkgevers kunnen onder voorwaarden een vergoeding krijgen voor niet-meeneembare voorzieningen voor werknemers met een ziekte of handicap, zoals een aangepast toilet of een traplift.
  • Werknemers kunnen onder voorwaarden een vergoeding krijgen voor meeneembare voorzieningen die nodig zijn voor hun re-integratie, zoals een aangepaste bureaustoel of een doventolk.

Neemt of heeft uw organisatie een werknemer in dienst met een ziekte of handicap? Dan kunt u met het online aanvraagformulier op de website van UVW een vergoeding aanvragen voor eventuele kosten voor aanpassingen aan de (thuis)werkplek of voor hulpmiddelen.