U bent hier

8.4 Discussiëren

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Management Rendement
Publicatiedatum: oktober 2024

van mening verschillen

Een veelvoorkomende situatie waarin het belangrijk is dat u overtuigend argumenteert, is in een discussie met iemand anders. Discussiëren betekent dat u met de ander van mening verschilt en elkaar van een standpunt wilt overtuigen. Een discussie is meestal mondeling. Dit kan live zijn, maar ook heel goed online of telefonisch plaatsvinden. U reageert dus direct op argumenten en reacties van de ander.

Spelregels

luisteren

gelijkwaardig

Houd u aan de discussie-etiquette. Een discussie kan al snel ontaarden in chaos of zelfs in een conflict als iedereen zijn eigen woordje wil doen zonder daarbij de volgende ‘spelregels’ te hanteren:

  • Luister écht naar elkaar. Probeer niet alleen uw eigen mening erdoorheen te drukken, maar geef ook anderen de ruimte om hun standpunt te onderbouwen. Als u goed luistert, kunt u gerichter reageren en laat u merken dat u geïnteresseerd bent in de mening van de ander.
  • Speel het niet op de persoon. Uw argumenten moeten betrekking hebben op de inhoud.
  • Zorg dat uw argumenten geldig en juist zijn.
  • Alle discussiepartners moeten gelijkwaardig in het gesprek staan. Discussieert u met uw leidinggevende erbij, dan moet hij zijn positie niet laten gelden.
  • Neem de ander serieus. Lach hem bijvoorbeeld niet uit als u vindt dat hij iets vreemds zegt.

Overtuigend overkomen in een discussie

Het gaat niet alleen om de argumentatie. Presentatie doet ook veel. Voor extra overtuigingskracht moet u zich goed voorbereiden. Zet om te beginnen al uw standpunten en meningen in een argumentatieschema, zodat u overzicht heeft. Geef in de discussie of onderhandeling niet meteen al uw argumenten prijs: begin met enkele sterke argumenten en bewaar de rest voor later in de discussie. Zo kunt u kritiek beter pareren.

Twijfelwoorden

vermijden

Gebruik verder waar mogelijk woorden als ‘want’, ‘daarom’, ‘namelijk’ enzovoort, maar vermijd twijfelwoorden als ‘misschien’ of ‘eventueel’. En ten slotte: straal zelfvertrouwen uit. Gelooft u er zelf niet in, dan doen anderen dat zeker ook niet.