3.7 Beïnvloeden en overtuigen
argumenten
Wilt u de ander beïnvloeden of hem overtuigen van uw visie, dan moet u sterk in uw schoenen staan. U moet uw argumenten dan wel goed weten te brengen. Hoewel sommigen hier een natuurlijk talent voor lijken te hebben, is het helder formuleren van argumenten een vaardigheid die u ook prima zelf kunt verbeteren. Met een goede voorbereiding komt u al een heel eind. U stapt het gesprek dan zelfverzekerder in en kunt uw argumenten overtuigender brengen.
Presenteren
niet langdradig
Vervolgens moet u uw zorgvuldig voorbereide verhaal nog op overtuigende wijze presenteren. Houd daarbij de volgende tips in het achterhoofd:
- Gebruik geen moeilijke woorden of vakjargon als dat niet nodig is.
- Herhaal niet steeds dezelfde argumenten.
- Maak uw verhaal niet onnodig langdradig.
- Formuleer uw argumenten in korte, bondige zinnen.
- Geef waar mogelijk voorbeelden om uw argument kracht bij te zetten.
- Let op uw spreekvolume, spreektempo en articulatie.
zelfverzekerd
Tot slot kunt u met een goede uitstraling heel ver komen. Als u zelfverzekerd overkomt, vinden mensen u sneller geloofwaardig. Maar wat misschien nog wel belangrijker is dan zelfverzekerdheid, is enthousiasme. Als u duidelijk laat merken hoe enthousiast u bent, kan daar veel overtuigingskracht van uitgaan.
Assertiviteit is een belangrijke eigenschap
niet verwarren
Een belangrijke eigenschap in de omgang met anderen is assertiviteit. Als u assertief bent, laat u niet zomaar over u heen lopen. U durft uw mening te uiten, kritiek te geven en ‘nee’ te zeggen. Maar u moet dit niet verwarren met agressiviteit. Assertief zijn betekent namelijk ook: kritiek opbouwend uiten, uw mening op nette wijze geven, naar anderen luisteren en complimenten kunnen geven.