U bent hier

4.4 Ontwikkelen

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Arbo Rendement
Publicatiedatum: januari 2024

Na de drie voorbereidende stappen bent u nu toe aan het daadwerkelijk ontwikkelen van het verslavingsbeleid. In een goed verslavingsbeleid staan in ieder geval de volgende onderdelen:

  • preventieve maatregelen;
  • begeleiding van werknemers met een verslavingsprobleem;
  • sancties.

4.4.1 Preventieve maatregelen

onder werktijd

feitenkennis

U kunt allerlei verschillende preventieve maatregelen formuleren om verslavingen bij werknemers te voorkomen. Zo is het verstandig om duidelijke regels op te stellen, bijvoorbeeld dat het gebruik van genotsmiddelen onder werktijd niet is toegestaan. Daarnaast kunnen voorlichting, scholing en communicatie onderdeel zijn van uw preventieplan. Voorlichting kan bijdragen aan de bewustwording van verslavingsgedrag en aan feitenkennis over de gevolgen van een verslaving.


De kracht van de herhaling

Een goede communicatie over het verslavingsbeleid is niet alleen belangrijk om voldoende draagvlak te creëren, het is ook van groot belang om het risico van een verslaving bij werknemers tussen de oren te krijgen.

Verhaal

permanent

Over het algemeen geldt dat voorlichting het meest effectief is als dezelfde boodschap op verschillende manieren wordt herhaald. Gebruik daarom verschillende communicatiemiddelen om uw verhaal over te brengen. Denk bijvoorbeeld aan jaarlijkse voorlichtingsbijeenkomsten, regelmatig een artikel op het intranet en permanente posters op de werkvloer.

4.4.2 Begeleiding

cruciaal

Een tweede onderdeel van goed verslavingsbeleid is het vastleggen van de begeleiding voor verslaafde werknemers of voor werknemers bij wie u een verslaving vermoedt. Een vroege herkenning is hierbij cruciaal. Als een werknemer op tijd op ‘vreemd’ gedrag wordt aangesproken, kunt u erger voorkomen. Leg daarom ook begeleidingsprotocollen vast voor collega’s, leidinggevenden, HR-functionarissen en de bedrijfsarts.

In het protocol hoort ook te staan hoe uw organisatie omgaat met werknemers die in een kliniek moeten worden opgenomen. Hoe gaat de re-integratie in zijn werk? Welke ondersteuning kan uw organisatie bieden?

4.4.3 Sancties

Tot slot moet u in een verslavingsbeleid ook sancties vastleggen die gelden als werknemers zich niet aan de regels houden met betrekking tot genotsmiddelen op de werkvloer. Ook kunt u in sancties vastleggen hoe uw organisatie handelt als een verslaafde werknemer zich niet houdt aan gemaakte afspraken over re-integratie en behandeling.