U bent hier

4.7 Aanpassen en verankeren

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Arbo Rendement
Publicatiedatum: januari 2024

Om het verslavingsbeleid van uw organisatie handen en voeten te geven en uw vooraf gestelde doelen te bereiken, moet u niet te snel tevreden zijn. Een enkele succesvolle actie is nog geen goed verslavingsbeleid. Neem uw evaluatie regelmatig grondig door en bekijk constant welke aanpassingen u kunt doen.

Op de agenda

constante aandacht

Het is belangrijk dat er binnen uw organisatie constante aandacht voor het onderwerp verslaving blijft bestaan. Dit kunt u doen door verslavingsbeleid een vast punt op de agenda te maken in de verschillende overleggen in uw organisatie. Het is ook verstandig als het management een preventiemedewerker aanstelt voor gezondheid in het algemeen en verslaving in het bijzonder.

Zorg ervoor dat verslavingsproblematiek niet alleen de zorg van u als arboprofessional is, maar dat het probleem ook op andere schouders binnen de organisatie rust. Laat u niet opzadelen met een ‘te groot dossier’.

Houd de aandacht vast

vasthouden

sportprestaties

Het is belangrijk om de aandacht van werknemers en anderen in uw organisatie vast te houden bij het onderwerp verslaving. Hierbij kunt u goed de volgende aanleidingen gebruiken:

  • actuele gebeurtenissen en mediaberichten rondom verslaving;
  • gebeurtenissen binnen uw organisatie, zoals een bedrijfsongeval onder invloed;
  • de algemene nadelen van een verslaving voor de gezondheid van mensen;
  • de algemene nadelen van een verslaving voor de sportprestaties van mensen.