4.3 Sociaal beleid opzetten
argument
Als u geen informatie krijgt over het sociaal beleid omdat er gewoonweg geen beleid gevoerd wordt, heeft het weinig zin de bestuurder te houden aan zijn informatieverplichtingen op basis van de wet. Het is wel een extra argument om te onderstrepen dat het de hoogste tijd is om daarmee aan de slag te gaan.
Vertegenwoordiging
belang
De ondernemingsraad heeft als vertegenwoordiging van de werknemers groot belang bij een sociaal beleid. Bij gebrek aan een dergelijk beleid ligt er dan ook een belangrijke taak voor de leden van de ondernemingsraad om dit voor elkaar te krijgen. U kunt zich hard maken voor het voeren van een bewust sociaal beleid.
Stap voor stap
uitbouwen
Als er tot dusver helemaal geen beleid is gevoerd, moeten u en de ondernemer dit van de grond af aan opbouwen. Klein beginnen en langzaam uitbouwen is daarbij het motto. Via onderstaand vijfstappenplan komt u tot sociaal beleid.
4.3.1 Prioriteiten stellen
lijstje
voorrang
Als u met de bestuurder in gesprek gaat over het ontbrekende beleid en daarbij behorende informatie, is het goed al over een lijstje met drie tot vijf prioriteiten te beschikken waarmee u duidelijk kunt maken wat u bedoelt. Stel dus eerst zelf die prioriteiten vast. Waar moet volgens u in de onderneming met voorrang aandacht voor komen? Kies bij voorkeur onderwerpen waarvan u vermoedt dat ze ook bij de bestuurder leven. Dat kan bijvoorbeeld het ziekteverzuimbeleid zijn of verbetering van het werkoverleg. De kans is dan groter dat de bestuurder zich in uw plannen kan vinden.
4.3.2 Overleggen
open
stimuleren
De volgende stap is overleggen met de bestuurder. Doe dat zo open mogelijk. Laat weten dat u begrijpt dat u niet kunt ontvangen wat er niet is, ook al staat in de wet dat het er moet zijn. Maar vermeld ook dat de OR wel wil komen tot een meer doelgericht sociaal beleid en dat de raad dat binnen de mogelijkheden van de onderneming wil stimuleren. Dat is ook in het belang van de onderneming. Spreek uit dat de OR ernaar streeft volgend jaar wel van beleid te kunnen spreken en dat de bestuurder dan kan voldoen aan de wettelijke verplichting.
4.3.3 Beleidsplan
overeenstemming
beleidsplan
Vind vervolgens overeenstemming met de bestuurder over de onderwerpen die prioriteit hebben. Probeer bij elk van die onderwerpen een of meer concrete doelstellingen en bijpassende termijnen te benoemen. Zet de afspraken afzonderlijk op papier en laat de bestuurder dit ondertekenen. U heeft nu het eerste sociaal beleidsplan!
4.3.4 Voortgang
resultaten
Een plan op papier is uiteraard niet voldoende. Het beleid moet ook uitgevoerd worden. Houd in de reguliere overlegvergaderingen de vinger aan de pols. Lopen de zaken nog zoals afgesproken; wat zijn de resultaten? Leg uw oor ook te luister bij uw achterban. Op deze wijze ontstaat vanzelf het eerste sociaal jaarverslag.
4.3.5 Evalueren
cyclus
ambities
Evalueer een jaar nadat het eerste beleidsplan is opgesteld de resultaten in het overleg met de bestuurder en kom tot nieuwe afspraken voor het komende jaar: een nieuw jaarplan. Er is nu een volledige beleidscyclus doorlopen van waaruit de verschillende momenten zich kunnen gaan herhalen met nieuwe, actuele inhoud. Elk jaar kunt u in samenwerking de ambities wat hoger stellen en zo het beleidsplan uitbouwen.