8.5 Kiezen voor nietigverklaring
hard
Een conflict aangaan is nooit makkelijk, maar er zijn situaties waarin het hard tegen hard kan gaan. Als uw bestuurder wel om instemming vraagt, maar die niet krijgt en vervolgens toch zijn zin doordrijft, moet u optreden, ook al zet u daarmee de relatie onder druk.
Werknemersbelangen
stoppen
Het feit dat de OR de belangen behartigt van alle werknemers of groepen werknemers, brengt een grote verantwoordelijkheid met zich mee en de plicht om op te treden indien nodig. Als de OR bovendien toestaat dat een bestuurder zich niet aan de wet houdt, is misschien wel het hek van de dam. In dit soort gevallen kan de OR beter voor een nietigverklaring kiezen. Maar met een nietigverklaring kunt u ook regelingen stoppen waarvoor de bestuurder ten onrechte nooit om instemming heeft gevraagd.
8.5.1 Termijn voor nietig verklaren
schriftelijk
De OR moet binnen een maand nadat hij heeft vernomen dat de bestuurder zijn besluit toch doorzet, het betreffende besluit nietig verklaren. Dat kan door dit schriftelijk aan de werknemers mee te delen, die daardoor niet gebonden zijn aan alles wat uit dit besluit voortvloeit. In de praktijk laat de bestuurder de OR natuurlijk niet keurig weten dat hij een voornemen zonder instemming toch gaat uitvoeren. Dat moet de ondernemingsraad dus ook zelf in de gaten houden.
Binnen een maand
bekendmaken
U moet een nietigverklaring binnen een maand bekendmaken aan de werknemers in uw organisatie. Deze termijn begint op het moment dat uw ondernemingsraad constateert dat een regeling waar u geen instemming voor gegeven heeft, toch van kracht is.
De bestuurder kan de nietigverklaring negeren – misschien in de hoop dat werknemers zich niet tegen het besluit durven keren. Als dat gebeurt, moet de OR zelf de bedrijfscommissie of de kantonrechter inschakelen.
8.5.2 Beperkte werking nietigverklaring
openbaar
De werking van een nietigverklaring is beperkt. Het is niet meer dan een schriftelijk bericht waarin u constateert dat de bestuurder ten onrechte een instemmingsplichtige regeling uitvoert. Door deze verklaring openbaar te maken, laat u weten dat niemand in de organisatie aan de betreffende uitvoering gebonden is.
Kort geding
In spoedeisende zaken kan zowel de OR als de PVT gebruikmaken van een kort geding om daarmee ten minste de voorlopige uitvoering van een omstreden besluit op te schorten.