8.4 Voor een beslissing naar de kantonrechter
uitsluitsel
Het is soms onvermijdelijk: een gang naar de kantonrechter. Natuurlijk pas nadat geprobeerd is om op andere manieren tot een oplossing te komen. Een gang naar de rechter zet de zaak op scherp en is dus het laatste middel dat uw OR zal aanwenden. Als bestuurder en OR er echt niet uitkomen en tegenover elkaar komen te staan, zal de rechter uitsluitsel moeten geven.
Vervangend
verzoek
Voor uw bestuurder is het de enige manier om toch instemming te verkrijgen als de OR niet heeft ingestemd met een instemmingsplichtig besluit. De bestuurder kan in dat geval een verzoek indienen bij de kantonrechter en om vervangende instemming vragen. Dat doet de rechter echter alleen bij zwaarwegende bedrijfseconomische, -organisatorische of sociale redenen.
Als uw OR geen redelijke motivatie heeft voor de afwijzing of te lang wacht met het besluit om al dan niet in te stemmen, kan de kantonrechter de bestuurder op grond daarvan toestemming voor zijn besluit geven. Let daar dus op!
Twijfels over instemming
kosten
Soms gaat het meningsverschil over de vraag of een voorgenomen regeling instemmingsplichtig is. Met name bij tijdelijke regelingen en bij eenmalige maatregelen is dat ook niet altijd even duidelijk. Hieruit kan een conflict ontstaan dat niet met mediation of via een gang naar de bedrijfscommissie opgelost kan worden. De kantonrechter heeft dan de bevoegdheid om de knoop door te hakken. De kosten voor een gerechtelijke procedure komen altijd voor rekening van de onderneming.
Situaties die aanleiding geven voor een beroepsprocedure
starten
Een ondernemingsraad of bestuurder kan een beroepsprocedure vanwege het instemmingsrecht starten als een van de volgende situaties zich voordoet:
- Er is een meningsverschil tussen de bestuurder en de OR of PVT over het wel of niet instemmingsplichtig zijn van een voorgenomen besluit.
- De bestuurder negeert het besluit van de OR of PVT om geen instemming te verlenen.
- De bestuurder is het niet eens met de schriftelijke nietigverklaring van de OR of PVT.
- De bestuurder negeert een schriftelijke nietigverklaring van de OR of PVT en voert zijn besluit toch uit.
Tegen de beslissing van de kantonrechter kan uw OR hoger beroep aantekenen bij het gerechtshof. De bestuurder kan dit op zijn beurt overigens ook doen. In beide gevallen betaalt de bestuurder de proceskosten.
Als niet instemmen er niet van komt
kans
incident
Instemming weigeren is een krachtig middel, maar soms krijgt de OR die kans niet eens. Redenen voor de OR om naar de kantonrechter te gaan, kunnen situaties zijn waarin:
- de bestuurder zonder een schriftelijke instemmingsaanvraag een besluit doorvoert waarvan de OR vindt dat het wél instemmingsplichtig is;
- de bestuurder ten onrechte stelt dat een besluit al in de cao is geregeld, terwijl het vaak alleen om de algemene regel gaat en niet om de verdere invulling van die regeling in de organisatie;
- de bestuurder via meerdere afwijkende incidenten op rij sluipenderwijs probeert een regeling door te voeren;
- de bestuurder beweert slechts bestaand beleid te willen vastleggen, maar dit beleid nog (flink) aanscherpt.