8.3 De rol van de kantonrechter
inhoudelijk
Komt het toch zo ver dat een gang naar de rechtbank nodig is, dan komt u terecht bij de kantonrechter. Deze kijkt allereerst of de wettelijke regels naar behoren zijn toegepast. Daarnaast kan hij het meningsverschil ook inhoudelijk bekijken. Een bestuurder die ten onrechte geen instemming vraagt of het niet verkrijgen van instemming naast zich neerlegt en dan ook nog hetzelfde doet met de nietigverklaring, komt daar dus niet zomaar mee weg. De rechter zal hem op straffe van een dwangsom simpelweg verbieden door te gaan met de uitvoering van zijn (onwettig) besluit.
Commissies van de OR of PVT kunnen geschillen met de bestuurder niet voorleggen aan de rechter. De OR mag wel een bestaand conflict ‘overnemen’ van een commissie. In gerechtelijke procedures wordt de OR in principe door zijn voorzitter vertegenwoordigd.
Kantonrechter kijkt naar argumenten
onredelijk
Bedenk dat als het geschil op inhoud wordt bekeken, de kantonrechter natuurlijk voor elk van beide partijen kan kiezen, afhankelijk van hun argumenten. Geeft de ondernemingsraad of PVT een gevraagde instemming niet, dan is het mogelijk dat de kantonrechter hier niet in meegaat. Dat kan het geval zijn als de medezeggenschap bijvoorbeeld onredelijk is geweest, of als er binnen de organisatie zwaarwegende belangen zijn om het besluit toch goed te keuren. In dat geval kan de rechter een vervangende goedkeuring verlenen. Daarmee kan hij de OR of PVT buitenspel zetten.