U bent hier

Onderneming & Personeel
Datagedreven HR1. Het wat en waarom van datagedreven HR1.3 Waarom werken met data?

1.3 Waarom werken met data?

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier HR Rendement
Publicatiedatum: april 2021

beslissen op basis van data

U beslist niet alleen op onderbuikgevoel of aan de hand van tien jaar ervaring, maar op basis van data. Vindt u het eng om daarop te vertrouwen? Enerzijds is dat terecht: niemand kan de toekomst voor 100% voorspellen, ook data niet. Maar realiseert u zich ook hoeveel fouten onze eigen hersenen maken? Wij doen voortdurend aannames, maar uit cijfers blijkt dat veel van onze aannames helemaal niet kloppen.

Boer of bibliothecaris?

statistisch

Stel, u loopt op straat en u komt een man tegen met zijn haar strak in een scheiding, een uilenbrilletje op en een spencer aan. Is de kans groter dat deze man een boer is of een bibliothecaris? Het is waarschijnlijk een bibliothecaris, denkt u. Maar er zijn in Nederland veel meer boeren dan bibliothecarissen. Dus de kans dat u een bibliothecaris tegenkomt, is statistisch gezien veel kleiner dan dat u een boer tegenkomt. Die informatie nemen wij echter niet mee in onze inschatting. Die baseren we alleen op onze eigen referenties. En zo nemen we gemakkelijk verkeerde beslissingen.

1.3.1 Beslissen op basis van vooroordelen

vooroordelen

bevestiging

Op het gebied van statistiek laat onze intuïtie ons wel vaker in de steek. We zijn veel irrationeler dan we denken en we nemen veel beslissingen deels op basis van onze vooroordelen. Stel, een sollicitant heeft een 6 als eindcijfer op zijn diploma. U weet dat een cijferlijst niet veel zegt over iemands talent als werknemer, maar uw hersenen registreren dit cijfer toch als iets negatiefs. Of u nu wilt of niet, tijdens het sollicitatiegesprek blijft die 6 maar door uw hoofd spoken. Uw hersenen gaan nu automatisch op zoek naar bevestiging. U ziet wat u verwacht te zien en alle signalen die dat gevoel tegenspreken, negeert u onbewust.

1.3.2 Data zijn neutraal

neutraal

Data hebben dat probleem niet. Data zoeken niet naar bevestiging. Ze hebben geen last van zelfoverschatting, vooroordelen of emoties. Ze zijn neutraal. Toch is het de combinatie met menselijk handelen die de technologie goed maakt. Denk maar eens aan de automatische piloot van een vliegtuig – die bestaat uit één en al algoritmen. De piloot vertrouwt daar in principe blind op. Maar als zijn intuïtie zegt dat de meters kapot zijn, zal hij toch echt wel zelf aan het stuur trekken om het vliegtuig niet te laten crashen.