1. Het wat en waarom van datagedreven HR
Ook als HR-professional kunt u er vandaag de dag niet meer onderuit: als u een advies uitbrengt, moet u dat onderbouwen. Stel, u wilt aan de slag met een leiderschapsprogramma van € 100.000. Dan komt ongetwijfeld de vraag: wat levert dat op? Misschien verwacht u dat werknemers gelukkiger worden, of de organisatie productiever. Maar dat is niet meer genoeg: u moet de mogelijke opbrengsten in ‘harde’ cijfers uitdrukken: hoeveel gelukkiger of hoeveel productiever?
businesscase
Om een goede afweging te kunnen (laten) maken of het bovengenoemd leiderschapsprogramma van start moet gaan, maakt u een businesscase. Hierin staat:
- wat het programma kost;
- wat het naar verwachting opbrengt;
- wat de risico’s zijn.
verband
meten
Deze informatie kunt u achterhalen door data te gebruiken. Bijvoorbeeld door een verband te leggen tussen de kwaliteit van een leidinggevende en de productiviteit van de werknemers.
Baten inschatten
De kwaliteit van de leidinggevende meet u bijvoorbeeld met de beoordeling van zijn eigen werknemers in een 360 graden medewerkerstevredenheidsonderzoek. En de productiviteit van de werknemers meet u bijvoorbeeld door na te gaan hoeveel klanten ze op een dag bedienen of hoeveel producten ze aan de lopende band verwerken. Als u die samenhang eenmaal kent, kunt u voorspellen wat er gebeurt als de kwaliteit van de leidinggevende wordt verhoogd: zoveel meer productie of zoveel meer omzet.