U bent hier

Organisatie & Leidinggeven
Gesprekstechnieken7. Het motiveringsgesprek7.1 HR3P-model

7.1 HR3P-model

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Management Rendement
Publicatiedatum: december 2024

hanteerbaar

Het Human Resource Prestatie Potentie Portfolio (afgekort HR3P) is een model om de medewerkers in uw team in kaart te brengen en wordt binnen HR-afdelingen vaak gebruikt. Om het hanteerbaar te houden, een simpele versie met vier mogelijke uitkomsten: de medewerker presteert voldoende of onvoldoende, en heeft nog groeipotentieel of niet meer.

Teken een assenstelsel. Op de ene as zet u het huidige presteren van de medewerker, op de andere as de groeipotentie die deze medewerker nog heeft in de toekomst.

kwadrant

Medewerkers die nu goed presteren en van wie u ziet dat ze nog meer kunnen, zijn het kwadrant ‘talenten’. Medewerkers die nu nog niet voldoende presteren, maar van wie u denkt dat ze wel de potentie hebben om dit te gaan doen, zijn het kwadrant ‘nieuwkomers’.

Dit zijn niet uitsluitend recent aangenomen medewerkers. Het kunnen ook ervaren medewerkers zijn die nieuwe taken of verantwoordelijkheden hebben gekregen.

Meest motiverend

grootste groep

Daarnaast zijn er de medewerkers die nu voldoende functioneren, maar van wie u níet denkt dat ze beter of meer kunnen. Dit is ‘de ruggengraat’, en in gezonde organisaties verreweg de grootste groep medewerkers. Tot slot zijn er de medewerkers die nu niet voldoende presteren en van wie u ook niet denkt dat ze de potentie hebben om dit nog te gaan doen: de achterblijvers. Voor elk van deze groepen werkt een andere gespreksvorm het meest motiverend.