U bent hier

Organisatie & Leidinggeven
Gesprekstechnieken2. De basistechnieken van gespreksvoering

2. De basistechnieken van gespreksvoering

Dit hoofdstuk is eerder verschenen in Themadossier Management Rendement
Publicatiedatum: december 2024

Als uw gesprekspartner anders reageert dan u zou willen, betekent dit eerst en vooral dat u iets anders moet doen in de communicatie. Het is dan ook tijd om een aantal basisregels voor communicatie te behandelen. Het zijn namelijk de uitgangspunten waarop dit themadossier is gebaseerd.

kaders

repareren

Er kan van alles misgaan bij communiceren. U heeft bijvoorbeeld de verkeerde houding, u reageert op het verkeerde niveau van communiceren of u heeft de kaders van de communicatie niet juist neergezet. Het fijne van communicatie is dat u het altijd kunt repareren.

Gedachtenexperiment

traag

Doet u het volgende gedachtenexperiment mee. Hoe zou het gesteld zijn met de motivatie van een medewerker (om nog maar te zwijgen van de sfeer) als u 59 minuten lang een gezellig gesprek heeft, maar in de allerlaatste minuut nog even snel zegt dat de medewerker ongelooflijk stom en traag is en zijn werk heel slecht doet?

Wat zou de afdronk van dit gesprek zijn en het zwaarst wegen? De eerste 59 minuten, die het overgrote merendeel van het gesprek uitmaakten, of die ene laatste minuut?

meeste impact

En andersom? Wat als u een lastig gesprek voert met een medewerker waarbij de emoties hoog oplopen, maar in de laatste minuut zegt u op kalme toon dat u de medewerker waardeert en u er vertrouwen in heeft dat het goed komt? Hoe slecht een gesprek ook gaat of verloopt, u kunt altijd positief afsluiten of zelfs helemaal opnieuw beginnen. Wat u als laatste ‘in het gesprek stopt’ heeft verreweg de meeste impact op het eindresultaat. En als leider bent u nu eenmaal verantwoordelijk voor een positief eindresultaat van gesprekken.

U bent verantwoordelijk voor het (aan)sturen van medewerkers. Daarvoor moet u de relatie tussen u en uw medewerkers zó kunnen managen dat ze op een zo effectief en efficiënt mogelijke manier de doelen van het team en de organisatie helpen realiseren. Leiderschap, op welke manier u dit ook definieert, begint dan ook met zelfkennis. Bewust het...
Bij sommige communicatiespecialisten schieten bij ‘de Roos van Leary’ de nekharen omhoog . Het model is flink bekritiseerd en heeft een dunne wetenschappelijke basis. Toch is één van de basisideeën van dit model ook één van de belangrijke uitgangspunten van dit themadossier: communiceren is als een spiegel. Of anders gezegd: u krijgt in de...
Uw intuïtieve reactie blijkt dus niet altijd de meest effectieve reactie in communicatie. Dit maakt ook dat communiceren een duursport is: u moet continu alert zijn, analyseren wat u nu eigenlijk hoort en ziet, en bedenken hoe u uw eigen gedrag daar in de volgende stap op kunt aanpassen. U zult daarnaast ongetwijfeld herkennen dat als u een écht...