U bent hier

Organisatie & Leidinggeven
Gesprekstechnieken2. De basistechnieken van gespreksvoering2.1 Zelfkennis

2.1 Zelfkennis

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Management Rendement
Publicatiedatum: december 2024

U bent verantwoordelijk voor het (aan)sturen van medewerkers. Daarvoor moet u de relatie tussen u en uw medewerkers zó kunnen managen dat ze op een zo effectief en efficiënt mogelijke manier de doelen van het team en de organisatie helpen realiseren. Leiderschap, op welke manier u dit ook definieert, begint dan ook met zelfkennis.

Bewust het gedrag kiezen dat nodig is om een medewerker te helpen, kan alleen als u weet welk gedrag u doorgaans zelf laat zien, waar u goed in bent, en wat uw zwakke punten en valkuilen zijn.

Bewustzijn

ideale wereld

averechts effect

Om een relatie goed te managen, heeft u ook omgevingsbewustzijn en sociaal bewustzijn nodig. U moet weten en begrijpen wat er bij de ander speelt. In een ideale wereld vertoont iedereen altijd precies het gedrag dat op dat moment nodig is, maar zo werkt het in de praktijk natuurlijk niet. Als leidinggevende bent u er juist voor om medewerkers te helpen – op welke manier dan ook – om beter te gaan presteren. Alleen maar zeggen ‘doe gewoon eens je werk’ zal misschien héél af en toe werken, maar veel vaker zal het juist een averechts effect hebben. U moet uw gedrag zien aan te passen aan wat u ziet dat de ander nodig heeft, op dát specifieke moment.

Ook in gesprekken

woordkeus

Effectief de leiding kunnen nemen in verschillende gesprekken werkt eigenlijk hetzelfde. U moet uw stijl van communiceren, de gespreksvorm, het niveau van de communicatie en zelfs de woordkeus afstemmen op dat wat de ander op dat moment nodig heeft om een positief effect te bereiken.

Hulpmiddelen

schakelen

Er zijn tal van specifieke hulpmiddelen die u inzicht kunnen geven in uw communicatiestijl. Geen van deze stijlen is beter dan de ander. De een is wel geschikter in bepaalde specifieke situaties en met bepaalde personen dan de ander. U moet uw manier van communiceren altijd aanpassen aan dat wat nodig is in de situatie. U zult daarvoor dus ook regelmatig bewust moeten schakelen in de manier waarop u communiceert. Dit kan alleen als u zich bewust bent van hoe u dit doet op het moment dat u hier níet expliciet over nadenkt.

De bekende schijf van... vier?

individu

De DISC-methode laat zien welke stijl van communiceren u doorgaans hanteert. Volledig sluitend is het communicatiemodel niet, maar het geeft een goede eerste indruk. Bent u introvert of extravert in de communicatie? En bent u vooral goed richting het individu of meer op groepen gericht? Dit bepaalt of u dominant (D), invloedrijk (I), consciëntieus (C) of juist stabiel (S) communiceert. Op rendement.nl/managementdossier vindt u meer informatie over de DISC-methode.