9. Het groepsgesprek
Voert u een gesprek niet met één persoon, maar met een groep mensen, dan wordt het gelijk veel moeilijker om dit gesprek echt effectief te laten zijn. Zoals in hoofdstuk 2 besproken, moet u uw manier van communiceren aanpassen aan de ontvanger. Maar als er tien ontvangers zijn, met allemaal hun eigen voorkeursstijl, hoe doet u dit dan?
juiste toon
Tot nu toe waren alle gesprekken in dit themadossier een-op-eengesprekken (hoewel u soms natuurlijk ook feedback of instructie aan een groep kunt geven). Hoe groter de groep, hoe lastiger het is om de juiste toon en woorden te vinden om iedereen de boodschap op de best mogelijke manier te laten waarnemen en interpreteren.
Maar andersom geldt ook: hoe groter de groep, hoe meer feedback direct en indirect van de ontvangers uw kant opkomen.
Merendeel zwijgt
snappen
horloge
Voert u groepsgesprekken, dan moet u van alle deelnemers hun reactie op wat u heeft verzonden kunnen waarnemen en interpreteren. Ook moet u op een gepaste manier kunnen reageren. Als u een instructie aan een groep heeft gegeven en eindigt met de vraag of er nog vragen zijn: hoe zeker weet u dan bij het afronden dat er écht geen vragen meer zijn? Het merendeel van uw toehoorders heeft gezwegen, dus iedereen zal het wel snappen? Of zaten ze vooral op hun horloge of telefoon te kijken? Nogmaals: ú verzendt een belangrijke boodschap, dus ú bent verantwoordelijk dat deze effectief aankomt. In groepsgesprekken gelden dan ook dezelfde regels als bij een-op-eengesprekken, maar ze zijn een stuk moeilijker te realiseren.