U bent hier

Organisatie & Leidinggeven
Gesprekstechnieken7. Het motiveringsgesprek7.2 Talenten

7.2 Talenten

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Management Rendement
Publicatiedatum: december 2024

nog beter

De talenten in uw organisatie functioneren op dit moment al goed en kunnen dit in uw ogen nog beter. Werkzaamheden en taken aan deze medewerkers delegeren, en hen in gesprekken naar een hoger niveau coachen, werkt het meest motiverend voor deze groep.

Duidelijke doelen

in samenspraak

In de kop van een coachingsgesprek bepaalt u samen met de medewerker waar u het over gaat hebben. Belangrijk is dat u duidelijk maakt dat het doel van het gesprek de ontwikkeling van de medewerker is, maar dat wát hij gaat ontwikkelen afhankelijk is van zijn behoeftes. Uiteraard gaat dit in samenspraak. Samen komt u tot duidelijke doelen die de medewerker de komende periode wil bereiken.

Allemaal scherp

veel vragen

In de romp van het gesprek bespreekt u de huidige situatie en de mogelijkheden voor de medewerker om zich verder te ontwikkelen. Stel veel vragen, zodat de medewerker dit voor zichzelf allemaal scherp kan krijgen. Zeg hierbij geen antwoorden voor en draag ook niet alle oplossingen aan.

Als het klopt dat deze medewerker een talent is, kan hij die ook prima zelf geven en bedenken. Verkapt instructie geven werkt alleen voor nieuwkomers motiverend.

Verantwoordelijkheid

In de staart komt u tot zo concreet mogelijke afspraken over wat er op welke manier gedaan gaat worden, en wat hier voor nodig is. Laat de verantwoordelijkheid om dit te doen zo veel mogelijk bij de medewerker zelf. Ook wat het vervolg is en wat jullie na dit gesprek van elkaar verwachten, is vooral aan de medewerker. Vraag hier natuurlijk wel naar, maar laat de medewerker met de antwoorden komen.