U bent hier

Organisatie & Leidinggeven
Gesprekstechnieken7. Het motiveringsgesprek7.4 De ruggengraat

7.4 De ruggengraat

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Management Rendement
Publicatiedatum: december 2024

stille krachten

jaar in jaar uit

De ruggengraat van de organisatie zijn de ‘stille’ krachten met veel ervaring. Het zijn de medewerkers waar u in principe niet naar hoeft om te kijken of zich zorgen over hoeft te maken. Ze weten wat ze moeten doen, kunnen dat goed en presteren jaar in jaar uit ruim voldoende. Het gevaar is wel dat deze medewerkers langzaam maar zeker afglijden naar het hokje van de achterblijvers. Als u bij hén afhaakt, zullen zij dat ook bij u en de organisatie doen.

Energievreters en energiegevers

ondersneeuwen

Achterblijvers worden ook wel ‘energievreters’ genoemd. Deze groep is als het goed is ver in de minderheid, maar slokt wel de meeste energie op. Veel leidinggevenden vinden het zelf leuk en motiverend om talenten verder te helpen ontwikkelen, dus daar aandacht aan geven gaat bijna automatisch. Dit geldt ook voor de nieuwkomers die aan de hand meegenomen moeten worden. De ruggengraat mag echter niet ondersneeuwen. Het allerbelangrijkste dat u voor deze categorie kunt doen om ze gemotiveerd te houden, is met ze blijven communiceren.

Erkenning

feitelijk

aankaarten

In de meeste gevallen werkt het motiverend als u deze medewerkers erkenning geeft. Dat kan op twee manieren:

  • Geef complimenten. Maak ze wel concreet: uit uw gevoel en het gevolg. Een compliment als Goed gewerkt! is vaag en in die zin niet effectief. Wat deed de medewerker dan zo goed? Maak het feitelijk waarneembaar. U kunt eventueel eindigen met de wens dat de medewerker dit altijd zo doet.
  • Oprecht naar deze medewerkers luisteren. Ze hebben vaak jarenlange ervaring en hebben meestal een duidelijk beeld van wat wel en niet goed gaat in de organisatie. Het betekent niet dat ze altijd oplossingen voor problemen hebben, maar proberen te begrijpen wat ze willen aankaarten werkt al enorm motiverend.