5.4 Ontwikkeling OR
scholingsrechten
scholingsbehoefte
Ieder OR-lid heeft scholingsrechten (artikel 18, lid 2 en 3 WOR). Met de bestuurder spreekt u het aantal scholingsdagen af. Let op: dat mag niet minder dan vijf dagen per jaar zijn voor ieder OR-lid! OR-leden die ook in een commissie zitten mogen daar drie extra (wettelijke) dagen bij optellen. Uit de praktijk blijkt wel dat iedere OR een andere scholingsbehoefte heeft en dat anders invult. De ambtelijk secretaris kan deze invulling goed begeleiden.
5.4.1 Scholingsplan
commissieleden
Om op een slimme manier invulling te geven aan uw scholingsrechten en -behoeften start u met het (laten) maken van een scholingsplan. Daarmee brengt u de ontwikkelbehoefte van de OR- en commissieleden in kaart. Aan de hand van een aantal stappen kunt u een scholingsplan maken:
1 Inventarisatie van ontwikkelingen en wensen
Ga na welke onderwerpen er (gaan) spelen in de organisatie. Met welke ontwikkelingen van buiten de organisatie krijgt uw OR te maken? Wat wilt u deze zittingsperiode bereiken? Voor deze vragen kan de ambtelijk secretaris alvast een opzet maken met behulp van het verslag van het laatste artikel-24-overleg en uw OR-werkplan.
2 Inventarisatie van kennis en kunde
wensen
Het gaat hier om zowel de benodigde, als de aanwezige kennis en kunde. Zo wordt duidelijk wat de scholingsbehoefte is van uw OR. Aansluitend kunnen ook individuele wensen van leden geïnventariseerd worden om zich verder te ontwikkelen als OR-lid.
3 Ondersteuningsbehoefte vaststellen
Op basis van stappen één en twee kunt u de ondersteuningsbehoefte in uw scholingsplan vaststellen. Dit kan in de vorm van collectieve scholing, maar ook per commissie of voor individuele leden.
besluitvorming
Bespreek minimaal twee keer per jaar het scholingsplan en pas het zo nodig aan. Zijn de geformuleerde doelen nog actueel? Welke ontwikkeling heeft ieder lid doorgemaakt en wat is er veranderd in de OR en daarbuiten?
begroting
Bij de besluitvorming over het scholingsplan bent u als OR aan zet. De ambtelijk secretaris kan veel voorbereidende werkzaamheden doen en natuurlijk de praktische uitvoering voor u uit handen nemen door:
- vanuit zijn netwerk deskundigen te vinden die geschikt zijn om de scholing, coaching of ondersteuning voor uw OR op zich te nemen;
- kennismakingsafspraken te maken en het verdere contact op zich te nemen nadat u de keuze heeft gemaakt voor een deskundige en programma;
- de accommodatie te regelen op basis van uw wensen en die van de trainer;
- een begroting te maken zodat u die kunt voorleggen aan de bestuurder;
- evaluaties in te plannen om trainingen of ontwikkeltrajecten te evalueren.