U bent hier

3.3 Schrijven van de vacature

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier HR Rendement
Publicatiedatum: juni 2018

profiel

U wilt natuurlijk voldoende relevante reacties als u een vacature uitzet. Om onduidelijkheden te voorkomen, moet uw vacature in ieder geval de volgende onderdelen bevatten:

  • profiel organisatie;
  • naam functie;
  • inhoud functie;
  • eisen functie;
  • aanbod organisatie;
  • sollicitatieprocedure en contact.

De meeste informatie over de onderdelen vindt u terug in het wervingsprofiel. Sommige onderdelen verdienen extra aandacht, omdat u daarmee sollicitanten over de drempel trekt om daadwerkelijk te solliciteren.

Disclaimer

privacywetgeving

Grote kans dat u een sollicitant googelt. Feitelijk overtreedt u daarmee de privacywetgeving. Daarom moet u voortaan van tevoren aangeven in een vacaturetekst dat u online onderzoek doet naar sollicitanten. Hetzelfde geldt voor testen en keuringen. Als u bijvoorbeeld wilt dat sollicitanten een aanstellingskeuring ondergaan of een assessment uitvoeren, moet u dit in de vacature opnemen.

Grijp lezers met de eerste zin van de vacature

schrijftips

actief

bondig

Moet u zelf de tekst verzorgen, dan volgen hier een aantal schrijftips om de vacature pakkend te maken:

  • Begin met een samenvatting. Door meteen te vertellen wat de krenten uit de pap zijn van de functie voorkomt u dat de lezer moet zoeken naar de interessante aspecten van de functie en daardoor afhaakt.
  • Zorg voor een scanbare tekst. Gebruik voldoende structurerende tussenkoppen, opsommingen en witregels zodat lezers snel een beeld krijgen van de inhoud van de vacature.
  • Wees actief door de lezer direct aan te spreken. Een tekst wordt al gauw afstandelijk en saai als u passief schrijft, bijvoorbeeld: ‘van de projectleider wordt verwacht dat...’
  • Wees kort en bondig. Vermijd te lange zinnen, want met korte zinnen komen de hoofdzaken beter uit.
  • Schrappen. Is de vacaturetekst klaar? Dan kunt u deze vast nog inkorten door overbodige zinnen weg te laten.

3.3.1 Aanbod organisatie

motivering

In feite bevat elke vacature een aantal elementen die corresponderen met de motiveringen van werknemers om bij een bepaalde organisatie te komen werken. Dat zijn:

  • geld;
  • maatschappij;
  • ontwikkeling.

Deze zaken zijn vaak impliciet verwerkt in een vacature, bijvoorbeeld in de beschrijving van de inhoud van de functie. Het aanbod van uw organisatie leent zich hier ook goed voor.

Bewust

maatschappij

pullfactor

Het salaris is belangrijk, maar maak ook duidelijk wat de potentiële werknemer toevoegt aan de maatschappij vanuit de functie. Benoem daarnaast de doorgroeimogelijkheden, want bij veel werknemers staat persoonlijke ontwikkeling hoog op het prioriteitenlijstje. Als u zich bewust bent van deze elementen, ook wel pullfactoren genoemd (zie hierna), helpt dat bij het schrijven van de vacaturetekst.

Uit onderzoek blijkt dat u meer kandidaten binnenhaalt als de tekst vooral gericht is op uw aanbod en de functie-inhoud. Geef dus duidelijk aan welke kansen de functie biedt en wat de werknemer terugkrijgt voor zijn inspanningen – maar overdrijf niet!

3.3.2 Pullfactoren

verleiden

salaris

U moet bepaalde factoren die een baan aantrekkelijk maken voor een bepaald type werknemer benoemen in de vacature om ze te verleiden om te solliciteren. Dit worden ook wel pullfactoren genoemd. Deze factoren bepalen voor sollicitanten de keuze voor een werkgever en hebben voor elke werknemer een andere uitwerking. Dat verschil zit vaak in opleidingsniveau. Hieronder vindt u een overzicht van aantrekkelijke pullfactoren per opleidingsniveau en de belangrijkste arbeidsvoorwaarden (naast salaris).

3.3.3 Tekst controleren

kandidaat

Nadat u de tekst heeft opgesteld, is het verstandig om nog een keer kritisch naar het eindresultaat te kijken. Is de tekst direct, concreet en bondig genoeg? De ideale kandidaat moet zich door uw tekst aangesproken voelen. Dat lukt u waarschijnlijk niet met warrige en lange formuleringen.

Laat de vacature ook lezen door een collega die de betreffende functie ook uitvoert. Als hij zich erin herkent, weet u zeker dat u op de juiste doelgroep mikt.

Toon en taal

cliché

vacaturetekst

Controleer ook nogmaals of u de juiste toon aanslaat, passend bij uw organisatie. Een tekst met hip taalgebruik voor een formeel bedrijf is soms juist afstotelijk. Wees modern, maar forceer niets. Ook kunt u de plank misslaan door te vervallen in clichés. ‘Informele werkomgeving’, ‘spin in het web’, ‘flexibel’: het heeft door het vele gebruik ervan weinig zeggenswaarde. Schrijf liever uit wat u met de termen bedoelt. Beschrijf ook actief wat een werknemer doet binnen de functie en spreek de lezer aan (‘als projectleider ben je...’). Uiteraard bevat de vacaturetekst geen schrijf- en spelfouten.

Bekijk of u voldoende tot actie aanzet. Geef duidelijk aan hoe de procedure eruitziet, voor wanneer en op welke manier de sollicitant kan reageren en met wie hij eventueel contact op kan nemen.