U bent hier

3.5 Voor- en nadelen

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier HR Rendement
Publicatiedatum: oktober 2016

contractpauze

Grote voordelen van het inschakelen van oproepkrachten zijn dat u uw personeelskosten in toom houdt en de inzet van personeel snel kunt opvoeren als er tijdelijk meer werk is. Heeft u een tijdlang minder werk, dan zit u ook niet vast aan duur personeel. Bovendien is het nog altijd gemakkelijker om van oproepkrachten afscheid te nemen dan van vaste werknemers. Onder meer als gevolg van de invoering van de Wet werk en zekerheid zijn een aantal regels met betrekking tot oproepovereenkomsten aangescherpt. Vooral de aangepaste ketenbepaling is een punt van aandacht, want die geldt ook voor oproepkrachten. Zeker bij een voorovereenkomst moet u goed opletten. Daarbij ontstaat namelijk iedere keer als u de kracht oproept een nieuwe arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd. Na drie contracten of twee jaar treedt de oproepkracht automatisch in vaste dienst, tenzij er tussen de oproepen een contractpauze van zes maanden zit. Toch is het verschil met de oude regels niet heel groot. Het maximale aantal arbeidsovereenkomsten in de keten is niet gewijzigd en drie contracten duren vaak korter dan twee jaar.

Nulurencontract

Ook het gebruik van nulurencontracten is beperkt. Een nulurencontract is niet verboden: in de eerste 26 weken van de arbeidsovereenkomst is het in principe toegestaan. Voor een algeheel verbod op nulurencontracten is tot nu toe niet gekozen, omdat de regering vindt dat het de verantwoordelijkheid van sociale partners is om hierover goede afspraken te maken. Zo heeft de zorgsector in cao’s afgesproken dat zij zo min mogelijk nulurencontracten aanbiedt.

Na de eerste 26 weken is een nulurencontract alleen mogelijk als dat per cao is bepaald. Bovendien moeten de werkzaamheden incidenteel van aard zijn en geen vaste omvang hebben, bijvoorbeeld bij piekwerkzaamheden of vervanging door ziekte.

verbieden

De minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft overigens de bevoegdheid om nulurencontracten in bepaalde sectoren te verbieden. Nulurencontracten mogen dan ook niet in de eerste 26 weken worden afgesloten. Dit kan alleen op verzoek van de Stichting van de Arbeid.