U bent hier

Onderneming & Personeel
Vakantie en verlof8. Zwangerschapsverlof en bevallingsverlof8.3 Inkomen tijdens verlof

8.3 Inkomen tijdens verlof

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Salaris Rendement
Publicatiedatum: juni 2020

niet afboeken

Uw onderneming heeft tijdens het zwangerschaps- en bevallingsverlof geen loondoorbetalingsverplichting. U mag dit verlof ook niet afboeken van het vakantiesaldo van de werkneemster. Tijdens het verlof loopt de opbouw van vakantie wel door, wat een uitzondering is op de normale gang van zaken dat er zonder loonbetaling ook geen vakantieopbouw is (zie ook paragraaf 2.2).

Uitkering

online

downloaden

De werkneemster heeft tijdens het zwangerschaps- en bevallingsverlof op grond van de WAZO recht op een uitkering. U vraagt die uitkering aan bij UWV, wat u online via de Verzuimmelder op het werkgeversportaal of via Digipoort vanuit uw eigen loonadministratie kunt doen. U kunt de uitkering ook op papier aanvragen via het formulier ‘Aanvraag WAZO-uitkering Bij zwangerschap en bevalling, adoptie en pleegzorg’, dat u kunt downloaden van de website van UWV. U kunt de uitkering aanvragen vanaf vier weken voor aanvang van het verlof en u moet dit uiterlijk twee weken voor aanvang doen.

U hoeft de zwangerschapsverklaring die de werkneemster van haar arts of verloskundige kreeg met daarin de uitgerekende datum niet in te dienen bij de uitkeringsaanvraag en ook niet te bewaren. De werkneemster moet de verklaring zelf bewaren en op verzoek aan UWV tonen.

geen invloed

De uitkering bedraagt 100% van het dagloon van de werkneemster, maar hooguit het maximumdagloon. Een eventueel lager inkomen tijdens een periode van ziekte of verlof vóór het zwangerschaps- en bevallingsverlof heeft geen invloed op de hoogte van de uitkering. De zwangerschaps- en bevallingsuitkering duurt net zo lang als het verlof waar de werkneemster recht op heeft.

Eindigt de zwangerschap na 24 weken door een vroeggeboorte of overlijdt de baby bij de geboorte, dan heeft de werkneemster vanaf de dag erna recht op de bevallingsuitkering en het -verlof, voor zestien weken. Vraag de uitkering dan op papier aan en niet via de Verzuimmelder.

gecompenseerd

aangeven

Meestal betaalt UWV de uitkering aan uw onderneming uit, zodat u in de praktijk gewoon het loon van de werkneemster doorbetaalt tijdens het zwangerschaps- en bevallingsverlof en uw organisatie hiervoor gecompenseerd wordt door de uitkering van UWV. Soms kan het echter handig zijn als de werkneemster de uitkering zelf ontvangt, bijvoorbeeld als haar dienstverband afloopt tijdens de verlofperiode. Dit moet u dan aangeven bij het aanvragen van de uitkering.

Ziekte

uiterlijk vierde ziektedag

Bij ziekte rond de zwangerschap of bevalling kan de werkneemster recht hebben op een uitkering op grond van de Ziektewet (ZW). U moet haar dan ziek melden bij UWV.

Als u de ziekmelding voor een werkneemster met recht op een Ziektewetuitkering te laat doet bij UWV, kan dat uw onderneming op een boete van € 455 komen te staan.

stopt automatisch

let op

Bij ziekte van de zwangere of bevallen werkneemster zijn diverse situaties mogelijk:

  • De werkneemster is ziek tijdens het zwangerschaps- en bevallingsverlof zelf: zij behoudt gewoon de WAZO-uitkering, ongeacht of de ziekte door de zwangerschap of bevalling komt. U hoeft dit niet aan UWV door te geven.
  • De werkneemster is ziek tijdens de flexibiliseringsperiode terwijl het verlof nog niet is ingegaan: u vraagt een ZW-uitkering voor haar aan, ongeacht of de ziekte door de zwangerschap of bevalling komt. U moet haar uiterlijk de vierde ziektedag bij UWV melden. Let op dat dit toch als zwangerschapsverlof wordt aangemerkt ook al bestaat er recht op een ZW-uitkering. Deze dagen worden dus niet meer bij het bevallingsverlof opgeteld als onbenut zwangerschapsverlof. Als de werkneemster nog steeds ziek is als haar (geplande) zwangerschapsverlof begint, hoeft u haar niet beter te melden bij UWV. De ZW-uitkering stopt automatisch als de WAZO-uitkering start.
  • De werkneemster is ziek voor of na het zwangerschaps- of bevallingsverlof:
    • waarbij de oorzaak van de ziekte de zwangerschap of bevalling is: u vraagt een ZW-uitkering voor haar aan. Wordt de werkneemster ziek vóór de flexibiliseringsperiode, dan moet u haar binnen zes weken na de start van de ziekte bij UWV melden. Wordt zij ziek ná het bevallingsverlof, dan moet u die melding uiterlijk de vierde ziektedag doen. Let op dat als de flexibiliseringsperiode start en u de ziekmelding richting UWV nog niet heeft gedaan – omdat u daar immers zes weken de tijd voor heeft – u die melding dan wel binnen vier dagen moet doen!
    • waarbij de oorzaak van de ziekte niet de zwangerschap of bevalling is: uw onderneming heeft een loondoorbetalingsplicht.

Verlenging

formulier

Als verlenging van de uitkering nodig is vanwege ziekenhuisopname van de pasgeborene (zie ook paragraaf 7.2), kunt u dit aanvragen via het formulier ‘Aanvraag verlenging WAZO-uitkering bij ziekenhuisopname van pasgeboren kind en uw werknemer’. Dit formulier kunt u downloaden van de website van UWV. Deze verlenging moet u uiterlijk in de laatste twee weken van het oorspronkelijke bevallingsverlof aanvragen.

Bij uw aanvraag van verlenging van de uitkering moet u de verklaring meesturen van het ziekenhuis waarin staat dat het kind daar was opgenomen en voor hoelang. Als de pasgeborene in meer dan één ziekenhuis opgenomen is geweest, stuurt u zo’n verklaring van elk ziekenhuis mee.