12.2 Langdurend zorgverlof
Werknemers hebben recht op langdurend zorgverlof voor de noodzakelijke verzorging in verband met ziekte of hulpbehoevendheid van één van de in het begin van het hoofdstuk genoemde personen en bij de verzorging van één van die personen in de situatie dat die een levensbedreigende ziekte heeft.
Recht
maximaal
Het verlofrecht bedraagt in elke periode van twaalf achtereenvolgende maanden maximaal zesmaal de arbeidsduur per week van de werknemer. Die periode van twaalf maanden start op de eerste dag van het verlof. Als een werknemer 36 uur per week werkt, heeft hij in een periode van twaalf achtereenvolgende maanden dus recht op 216 uur langdurend zorgverlof.
aaneengesloten
Werknemers moeten het langdurend zorgverlof aaneengesloten opnemen. Zij kunnen dus bijvoorbeeld zes weken fulltime verlof opnemen, twaalf weken lang voor de helft van hun wekelijkse arbeidsduur met verlof gaan of gedurende achttien weken een derde van hun arbeidsduur verlof opnemen.
Werknemers hebben wettelijk gezien één keer per periode van twaalf maanden recht op langdurend zorgverlof. Dat wil echter niet zeggen dat u hun niet vaker (of langer) verlof kunt geven. Wellicht bestaan er in uw organisatie afspraken voor extra zorgverlof in uitzonderlijke situaties.
Opnemen
aanvragen
De werknemer moet de opname van langdurend zorgverlof minstens twee weken voor aanvang ervan bij u aanvragen. Het verlof kan ook pas ingaan twee weken nadat de werknemer zijn verlofaanvraag bij u heeft ingediend. Alleen als u ermee akkoord gaat dat het verlof eerder ingaat dan na verloop van die twee weken, is dat toch mogelijk.
schriftelijk
De werknemer moet het verlofverzoek schriftelijk bij u indienen, onder vermelding van:
- de reden van het verlof;
- de persoon die de verzorging nodig heeft;
- de beoogde ingangsdatum van het verlof;
- de gewenste omvang van het verlof;
- de voorgenomen verlofduur;
- de gewenste spreiding van de verlofuren over de week (of ander overeengekomen tijdvak).
aanvullende informatie
redelijkerwijs
U kunt de werknemer vragen om schriftelijk aanvullende informatie te verstrekken om aannemelijk te maken dat wordt voldaan aan de voorwaarden voor het recht op langdurend zorgverlof. Met andere woorden: u vraagt hem hiermee om aannemelijk te maken dat hij één van de in het begin van het hoofdstuk genoemde personen noodzakelijkerwijs moet verzorgen wegens ziekte of hulpbehoevendheid of dat hij één van die personen moet verzorgen wegens een levensbedreigende ziekte. Het moet hierbij gaan om informatie die de werknemer redelijkerwijs en op korte termijn kan verzamelen.
U moet de werknemer schriftelijk om de gewenste aanvullende informatie vragen. U heeft voor dit verzoek slechts een week de tijd vanaf met moment dat de werknemer zijn verlofaanvraag heeft ingediend.
Toezegging
volgens verzoek
U moet uw beslissing op de verlofaanvraag van de werknemer schriftelijk aan hem laten weten. Als u dat uiterlijk een week voor de gewenste ingangsdatum nog niet heeft gedaan, gaat het langdurend zorgverlof in volgens het verzoek van de werknemer. Bij toezegging van het verlof is dat bindend.
gaat later in
De tijd die u heeft om over de verlofaanvraag van de werknemer te beslissen, wordt verlengd met het aantal dagen dat de werknemer niet heeft voldaan aan uw verzoek om aanvullende informatie te verstrekken (zie hiervoor). Het eventuele verlof gaat dan dus ook net zoveel dagen later in als de dagen die de werknemer verzuimt om u die informatie te verschaffen.
Bij toekenning van het verlof kan eventueel eraan voorafgaand kortdurend zorgverlof op verzoek van de werknemer (deels) worden aangemerkt als langdurend zorgverlof. Start dit verlof daardoor binnen twee weken na de verlofaanvraag, dan is hiervoor uw akkoord nodig.
Weigeren
bespreken
Bent u van plan om het aangevraagde langdurend zorgverlof niet (geheel) toe te kennen, dan moet u dat met de werknemer bespreken. U moet de werknemer die beslissing ook schriftelijk laten weten, onder vermelding van de achterliggende reden(en).
zelden het geval
Als aan de voorwaarden voor het verlof wordt voldaan, heeft de werknemer recht op het langdurend zorgverlof. U kunt de verlofaanvraag dan alleen weigeren als u daar een zodanig zwaarwegend bedrijfs- of dienstbelang voor heeft dat het belang van de werknemer hiervoor redelijkerwijs moet wijken. Dat zal uiteraard zelden het geval zijn, aangezien het om de verzorging van een zieke persoon gaat. Als u bij uw beslissing over de verlofaanvraag geen beroep doet op zo’n zwaarwegend bedrijfs- of dienstbelang, kunt u dat later – tijdens het verlof – ook niet meer doen, tenzij het een militair ambtenaar betreft.
Einde
overlijden
Het langdurend zorgverlof eindigt in de situatie die zich van de volgende drie het eerste voordoet:
- het verstrijken van de toegekende verlofduur;
- het overlijden van de persoon voor wiens verzorging het verlof is toegekend;
- het niet langer ziek of hulpbehoevend of levensbedreigend ziek zijn van de persoon voor wiens verzorging het verlof is toegekend.
kort verzuimverlof
In de laatste twee situaties eindigt het zorgverlof met ingang van de dag na die waarop de betreffende situatie zich voordeed. Bij het overlijden van de persoon wiens verzorging de werknemer op zich had genomen, heeft de werknemer mogelijk recht op kort verzuimverlof (zie paragraaf 7.1). Misschien kent uw onderneming ook wel een regeling voor (niet-wettelijk) rouwverlof.