U bent hier

Onderneming & Personeel
Strategisch arbeidsvoorwaardenbeleid3. Variabele beloning en bonus: vloek of zegen?3.4 Vloek of zegen?

3.4 Vloek of zegen?

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier HR Rendement
Publicatiedatum: december 2020

productie-omgeving

Is een bonus nu een vloek of een zegen? Uit voorgaande blijkt dat het antwoord genuanceerd ligt. In een productieomgeving zou een bonus prima kunnen werken, en gaan de prestaties waarschijnlijk omhoog. In een adviserende, beleidsvormende of managementomgeving ligt een bonus veel gevoeliger. Als prestatiestimulans kan het daar eerder averechts werken dan prestatiebevorderend.

uniek

verschillen

Daarnaast is ieder mens een uniek individu. Diverse onderzoeken laten zien dat een bonus als collectieve arbeidsvoorwaarde geen meerwaarde heeft. Dit wil echter niet zeggen dat er in geen enkele organisatie werknemers rondlopen die gemotiveerd kunnen worden door een bonus. Daarbij bestaan er verschillen tussen landen. Zo wordt de bonus in de Verenigde Staten en in Groot-Brittannië er met de paplepel ingegoten, terwijl wij, nuchtere Nederlanders, toch wat genuanceerder tegen deze beloning aan kijken.

Tanende populariteit

regels

Hoewel ook in veel Nederlandse organisaties de bonus nog gebruikelijk is, is de populariteit tanende. Bij het uitdelen van bonussen, of dit nu in een productie- of andersoortige omgeving is, moeten er in ieder geval regels met elkaar worden afgesproken om frauduleus, oncollegiaal en asociaal gedrag te voorkomen.