6. De beloningsbenchmark
Vaak wordt aangenomen dat werknemers vertrekken vanwege een te laag salaris. Uit onderzoek blijkt echter dat dat zelden het geval is. De ware redenen zijn heel anders. Met stip op één staat de verhouding met het management, en dan met name de relatie met de direct leidinggevende. Daarnaast vormen weinig opleidings- en ontwikkelingsmogelijkheden en een gebrek aan autonomie belangrijke redenen om op te stappen. Desondanks wilt u voorkomen dat u te weinig betaalt.
lage beloning
marktconform
Niet zelf het werk kunnen inrichten, een slechte werkrelatie met de manager, geen mogelijkheid tot een opleiding: het zijn allemaal redenen waarom werknemers uw organisatie verlaten. Maar wie daarom stelt dat een lage beloning helemaal geen rol speelt, gaat te kort door de bocht. Werknemers verwachten dat zij in ieder geval een marktconform arbeidsvoorwaardenpakket krijgen voor het werk dat ze doen. Tot dat pakket behoort ook het salaris. Als de arbeidsvoorwaarden naar hun idee niet meer marktconform zijn, voelen ze zich benadeeld en zullen ze overwegen te vertrekken.
Het is daarom zaak dat uw organisatie periodiek toetst of zij qua arbeidsvoorwaarden nog wel marktconform beloont, om zo werknemers te behouden. Dat toetsen kan bijvoorbeeld door een benchmark uit te voeren.
onderzoek
vergelijken
Een benchmark is een vergelijkend onderzoek tussen twee of meerdere onderwerpen. Een benchmark kan worden uitgevoerd om bijvoorbeeld de prestaties van organisaties met een gemene deler met elkaar te vergelijken. Zo kunnen het bijvoorbeeld organisaties uit dezelfde branche zijn, van dezelfde grootte of met dezelfde afzetmarkt. De uitkomsten worden gebruikt om de eigen organisatie te verbeteren.