U bent hier

Onderneming & Personeel
Soorten bedingen1. De arbeidsovereenkomst1.1 Aangaan van arbeidsovereenkomst

1.1 Aangaan van arbeidsovereenkomst

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier HR Rendement
Publicatiedatum: augustus 2018

bewijs

In principe is het mogelijk om de arbeidsovereenkomst mondeling aan te gaan. Schriftelijk heeft echter de voorkeur, omdat u dan bewijs heeft van de aanvaarding en afspraken.

De wettelijke afspraken over het aangaan van een arbeidsovereenkomst staan opgenomen in het Burgerlijk Wetboek Boek 7, Titel 10.

vormvrij

De arbeidsovereenkomst is dus vormvrij, omdat zowel het aanbod als de aanvaarding mondeling dan wel schriftelijk kunnen worden gedaan. Als de collectieve arbeidsovereenkomst (cao) andere eisen stelt, moet u die afspraak volgen.

Niet alle afspraken rondom het dienstverband kunt u mondeling afspreken. Bedingen moet u schriftelijk overeenkomen, omdat ze anders niet geldig zijn. U ontkomt dan niet aan een schriftelijke arbeidsovereenkomst.

1.1.1 Eisen arbeidsovereenkomst

persoonlijke arbeid

Elke arbeidsovereenkomst moet aan een aantal eisen voldoen. Er is sprake van een arbeidsovereenkomst als:

  • de werknemer persoonlijke arbeid verricht voor de werkgever;
  • de werkgever de werknemer loon betaalt voor zijn werk;
  • er een gezagsverhouding bestaat tussen werknemer en werkgever.

Als de arbeidsovereenkomst voldoet aan deze eisen, is er sprake van een geldige dienstbetrekking. Daarbij is er een onderscheid te maken tussen een arbeidsrechtelijke dienstbetrekking en een fiscale dienstbetrekking.

fiscale dienstbetrekking

De fiscale dienstbetrekking heeft tot gevolg dat de werkgever een loonadministratie moet bijhouden en loonheffingen inhoudt en afdraagt voor de werknemers.

De kenmerken van de fiscale dienstbetrekking zijn ook van belang als u bijvoorbeeld samenwerkt met een zzp’er of een andere arbeidsrelatie aangaat. Als u hierover meer wilt weten, kijk dan op rendement.nl/hrdossier.

1.1.2 Bekwaam en bevoegd

U mag ervan uitgaan dat de werknemer met wie u een arbeidsovereenkomst aangaat handelingsbekwaam is. Dit houdt in dat hij geen geestelijke stoornis heeft en in staat is om zijn eigen beslissingen te maken.

Opstellen van een arbeidsovereenkomst

Een arbeidsovereenkomst kunt u zo uitgebreid maken als u zelf wilt. De volgende tools en cursussen op rendement.nl/hrdossier kunnen u daarbij helpen:

  • arbeidsovereenkomst – e-learning;aandachtspunten bij overeenkomst – e-learning;arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd (zonder cao) – overeenkomsten;arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd (zonder cao) – overeenkomsten.

praktische zaken

Daarnaast vindt u uitgebreide trajecten met verschillende tools over de praktische zaken rondom het aannemen van een nieuwe werknemer en de administratie rondom de indiensttreding van een nieuwe werknemer.

Minderjarig

toestemming

Een minderjarige is tot achttien jaar in principe niet handelingsbekwaam. Toch kan hij wel een arbeidsovereenkomst aangaan als hij minimaal zestien jaar oud is. Bij een jonger iemand heeft u de toestemming nodig van een ouder (of andere wettelijke vertegenwoordiger).