12.1 Ontslag vanwege de f-grond
religieus
weigeren
In de wet is opgenomen dat als een werknemer weigert te werken vanwege een onoverkomelijk gewetensbezwaar, dat een redelijke grond kan opleveren voor ontslag. Het gaat dan om religieuze, ethische of politieke bezwaren, zoals bij het helpen bij abortus of het bouwen van een kerncentrale. Als u een ontbindingsverzoek indient bij de rechter voor ontslag op de f-grond, moet u kunnen aantonen dat:
- u geen vervangend werk kunt aanbieden;
- de werknemer zijn werk weigert te doen en dat dit op basis van een gewetensbezwaar is;
- het werk niet gedaan kan worden als de werknemer de werkzaamheden weigert uit te voeren waartegen hij een gewetensbezwaar heeft.
Eerste ontslag op f-grond wegens kledingeis
inspectie
Een islamitische apothekersassistente had zich door middel van haar arbeidsovereenkomst verbonden om, ter preventie van infecties, de kleding- en hygiënevoorschriften van het ziekenhuis na te leven. Strengere regels voor infectiepreventie en inspecties zorgden ervoor dat de werkneemster haar werk met onbedekte onderarmen moest doen. Dat was in strijd met haar geloofsovertuiging. De werkgever vroeg een extern oordeel aan: dat bevestigde dat de kledingeis noodzakelijk was. Het lukte niet om in overeenstemming tot een contractbeëindiging te komen.
Beveiligingsmaatregelen
indirect onderscheid
Daarna lukte het de werkgever niet om de werkneemster in een andere functie te herplaatsen; ze weigerde administratieve functies. De rechter oordeelde dat de werkgever niet had gediscrimineerd. Er was sprake van indirect onderscheid naar godsdienst, maar omdat dit een legitiem doel had (namelijk optimale infectiepreventie) en de kledingeis als middel passend en noodzakelijk was, was er geen sprake van een verboden onderscheid. De rechter besloot het contract te ontbinden op de f-grond en de transitievergoeding toe te kennen.
Rechtbank Midden-Nederland, 26 april 2022, ECLI (verkort): 2027