7.2 Opzegverbod
reorganisatie
Als er sprake is van ziekte en dus van een opzegverbod (zie paragraaf 6.3) heeft het traject via UWV tijdens de eerste twee ziektejaren geen zin. U mag in die jaren namelijk niet opzeggen en u kunt dus ook geen gebruik maken van de ontslagvergunning. Het gevolg is dat u bij een bedrijfseconomische reden – zoals een reorganisatie – de zieke werknemer pas na twee jaar kunt ontslaan.
akkoord
Tijdens de eerste twee jaar van ziekte geldt er een loondoorbetalingsplicht en een re-integratieplicht. Voldoet u volgens UWV niet aan de re-integratieplicht en verlengt de instantie dit samen met de loondoorbetalingsperiode, dan blijft het opzegverbod ook gelden.
7.2.1 Wederzijds goedvinden
bedenktijd
De UWV-route is niet nodig als de werknemer akkoord gaat met een ontslag met wederzijds goedvinden. In dat geval geldt ook het opzegverbod niet. U kunt de dienstbetrekking dan beëindigen met een beëindigingsovereenkomst, ook wel vaststellingsovereenkomst genoemd. Houd er wel rekening mee dat de werknemer na een schriftelijke instemming met ontslag twee weken bedenktijd heeft om hierop terug te komen zonder opgaaf van reden (zie ook paragraaf 5.3).
WIA-uitkering
Als u de arbeidsovereenkomst na twee jaar ziekte beëindigt, en de werknemer is nog (deels) arbeidsongeschikt, kan hij recht hebben op een WIA-uitkering. Hij moet deze uitkering zelf aanvragen bij UWV als hij bijna twee jaar ziek is.
De WIA-uitkering bestaat uit twee soorten uitkeringen: de WGA-uitkering voor werknemers die uiteindelijk weer aan de slag kunnen gaan en de IVA-uitkering voor werknemers waarbij de kans op herstel klein of nihil is.
WW-uitkering
problemen
Stemt een werknemer in met ontslag met wederzijds goedvinden tijdens de eerste twee jaar van ziekte, dan kan dat problemen voor hem opleveren. UWV kan dan oordelen dat de werknemer verwijtbaar werkloos is, waardoor hij zijn recht op een uitkering kan verliezen. Het is uw plicht om de werknemer daarop te wijzen.
7.2.2 Opzegverbod geldt niet
Meldt een werknemer zich ziek nadat u UWV heeft verzocht het contract te beëindigen, dan geldt het opzegverbod niet. Ook niet als u de kantonrechter vervolgens verzoekt om de arbeidsovereenkomst te ontbinden. De Hoge Raad oordeelde (18 februari 2022, ECLI (verkort): 276) dat als een werknemer ziek wordt ná een ontslagaanvraag bij UWV, er toch een ontbinding kan plaatsvinden.
proeftijd
Verder geldt het opzegverbod niet bij ontslag op staande voet, ontslag tijdens de proeftijd, ontslag van een werknemer die weigert mee te werken aan re-integratie of ontslag wegens beëindiging van de werkzaamheden van de organisatie.