U bent hier

Onderneming & Personeel
Ontslag7. Ontslag om langdurige arbeidsongeschiktheid7.1 Ontslag aanvragen bij UWV

7.1 Ontslag aanvragen bij UWV

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier HR Rendement
Publicatiedatum: mei 2023

ontslag­vergunning

herplaatsing

Na twee jaar van arbeidsongeschiktheid kunt u de arbeidsovereenkomst opzeggen. U vraagt hiervoor schriftelijk een ontslagvergunning bij UWV aan. U moet dan – onder meer met een recente verklaring van de bedrijfsarts – aannemelijk maken dat het ontslag voldoet aan de volgende eisen:

  • De werknemer is door ziekte of gebreken niet meer in staat de overeengekomen arbeid te verrichten.
  • Er zal binnen 26 weken geen herstel optreden.
  • Binnen 26 weken kan de overeengekomen arbeid niet in aangepaste vorm worden verricht.
  • Herplaatsing in een andere passende functie is niet mogelijk, ook niet met behulp van scholing.
  • De loondoorbetalingsplicht bij ziekte van (meestal) 104 weken is voorbij.

Als UWV oordeelt dat u de werknemer onvoldoende heeft ondersteund tijdens de re-integratie, kan de instantie u verplichten maximaal één jaar langer het loon door te betalen. Dan is pas na die loonsanctie ontslag mogelijk.

7.1.1 Hoor en wederhoor

werkgevers­portaal

Met het formulier ‘Aanvraag ontslagvergunning bij langdurige arbeidsongeschiktheid’ van UWV vraagt u via het werkgeversportaal ontslag aan. Na uw aanvraag heeft de werknemer twee weken de tijd om hierop te reageren. Geeft de reactie van de werknemer geen reden tot verder onderzoek (wat bij een fors deel van de ontslagaanvragen het geval is), dan is het hoor en wederhoor klaar. Anders kan UWV een nieuwe ronde van schriftelijke hoor en wederhoor instellen of de ontslagaanvraag mondeling behandelen.

Andere reden om zieke werknemer te ontslaan

disfunctioneren

Ondanks dat het lastig is om een werknemer tijdens de eerste twee jaar van zijn ziekte te ontslaan, is het in bepaalde gevallen wel mogelijk. Vraagt u voor een zieke werknemer ontbinding bij de kantonrechter aan wegens een andere reden dan zijn ziekte (bijvoorbeeld disfunctioneren), dan wijst de rechter dit mogelijk wel toe. Het ontbindingsverzoek houdt dan namelijk geen verband met het opzegverbod tijdens ziekte. Lijkt uw ontbindingsverzoek wel verband te houden met het opzegverbod, dan zal de rechter de arbeidsovereenkomst niet ontbinden.

7.1.2 Procedure

oordeel

advies

Net als bij de procedure voor het aanvragen van ontslag om bedrijfseconomische redenen neemt de procedure voor dit ontslag zo’n vier weken in beslag als er geen verder onderzoek nodig is. UWV kan een oordeel van een arbeidsdeskundige of verzekeringsarts opvragen als er behoefte is aan extra informatie die u of de werknemer niet kan geven. In dat geval kan de proceduretijd zomaar verdubbelen. Dit advies kan dan gaan over de mogelijkheden van de werknemer om weer aan de slag te gaan. Ook zal de arts of deskundige advies geven over de mogelijkheden dat de zieke werknemer binnen 26 weken aan de slag kan in de functie in aangepaste vorm of een andere passende functie.

UWV volgt meestal het advies van de arts of deskundige als deze aangeeft dat de werknemer na aanpassingen of scholing weer aan de slag kan.