U bent hier

Onderneming & Personeel
Ontslag3. Beëindiging van een tijdelijk contract3.2 Aanzegplicht

3.2 Aanzegplicht

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier HR Rendement
Publicatiedatum: mei 2023

verlenging

In de wet is een zogenoemde aanzegplicht opgenomen. Daardoor bent u vaak verplicht om de werknemer tijdig te informeren of u zijn arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd laat aflopen (beëindigen van rechtswege) of juist verlengt. Bij verlenging moet u ook aangeven onder welke voorwaarden u de arbeidsovereenkomst wilt verlengen.

3.2.1 Voorwaarden

schriftelijk

één maand

Voor het aanzeggen gelden een aantal regels:

  • De aanzegplicht geldt alleen bij tijdelijke arbeidscontracten van zes maanden of langer. Hierbij maakt het niet uit of het om een eerste of volgende tijdelijk contract gaat. Bij arbeidsovereenkomsten van kortere duur heeft uw organisatie dus geen aanzegverplichting.
  • Het aanzeggen moet schriftelijk gebeuren. Een mondelinge aanzegging volstaat niet. Zorg dat u altijd kunt bewijzen dat uw organisatie aan de aanzegverplichting heeft voldaan, bijvoorbeeld door de aanzegging aangetekend naar de werknemer te versturen. Op rendement.nl/hrdossier vindt u een paar voorbeeldbrieven voor het doen van de aanzegging.
  • U moet uiterlijk één maand voor het einde van de tijdelijke arbeidsovereenkomst schriftelijk laten weten aan de werknemer of u zijn contract verlengt of niet.

De aanzegplicht geldt niet voor tijdelijke contracten zonder vastgestelde einddatum (bijvoorbeeld voor de duur van een project), bij contracten voor onbepaalde tijd en bij uitzendovereenkomsten (die eindigen bij het vervallen van uw inleenopdracht aan het uitzendbureau).

3.2.2 Aanzegvergoeding

sanctie

Als u de werknemer niet uiterlijk een maand voor het einde van de arbeidsovereenkomst laat weten of u het contract wel of niet gaat verlengen, of u doet dit niet schriftelijk, bent u de werknemer een zogenoemde aanzegvergoeding verplicht van maximaal één brutomaandsalaris. Bent u te laat met aanzeggen, dan wordt de sanctie naar rato berekend. Stel, u bent één week te laat met aanzeggen, dan is de aanzegvergoeding gelijk aan één week salaris.

Sluit u een tijdelijk contract, zet dan meteen in uw agenda wanneer u de bijbehorende aanzegging moet doen. U mag de aanzegging ook gelijk in het arbeidscontract opnemen, al is dat geen warm welkom voor de werknemer.

Contract verlengen

voorwaarden

De aanzegplicht geldt altijd, ook als u een tijdelijk contract wél wilt verlengen. Geeft u niet, te laat of op de verkeerde manier door dat u het contract van een werknemer wilt verlengen, dan heeft de werknemer recht op de aanzegvergoeding. Als u het contract wilt verlengen, moet u ook aangeven onder welke voorwaarden. Doet u dit niet, dan zal het tijdelijke contract onder dezelfde voorwaarden en voor dezelfde duur worden verlengd, met een maximum van één jaar. Overigens hoeft u niet tot een maand voor het aflopen van het contract te wachten om aan te zeggen. U mag de aanzegging uiteraard ook (veel) eerder doen.

Opeisen schadevergoeding

niet betalen

schuld­sanering

Vergeet u de werknemer aan te zeggen, dan bent u de werknemer dus een aanzegvergoeding verschuldigd. De werknemer moet deze vergoeding echter zelf bij uw organisatie opeisen. Hiervoor heeft hij twee maanden na de afloop van het contract de tijd. Beroept hij zich niet tijdig op dat recht, dan hoeft uw organisatie de vergoeding niet te betalen. Overigens zal de werknemer de aanzegvergoeding niet snel claimen als u het contract wel wilt verlengen, maar dit bent vergeten (op tijd) door te geven. Uw organisatie hoeft geen aanzegvergoeding te betalen als er sprake is van een faillissement, de schuldsaneringsregeling natuurlijke personen of surseance van betaling.

Aanzegging via werkgeversverklaring

hypotheek

In een rechtszaak had een werkgever een werkgeversverklaring afgegeven aan een werknemer voor het aanvragen van een hypotheek. Hierbij was aangevinkt dat zijn tijdelijke arbeidsovereenkomst niet zou worden verlengd. De werkgever had hierover ook met de werknemer gebeld. De werknemer ging meelopen bij een ander bedrijf. Toen hij eenmaal uit dienst was, wilde hij de aanzegvergoeding ontvangen. De werkgever zou niet schriftelijk hebben aangezegd. De kantonrechter oordeelde dat de werkgeversverklaring als schriftelijke aanzegging kon dienen.

Rechtbank Midden-Nederland, 20 april 2021, ECLI (verkort): 1817

3.2.3 Berekening aanzegvergoeding

brutomaandsalaris

Om de aanzegvergoeding te kunnen berekenen, heeft u het brutomaandsalaris van de werknemer nodig. Vermenigvuldig daarvoor zijn bruto-uurloon met de afgesproken arbeidsduur per maand. Heeft u geen vaste arbeidsduur met de werknemer afgesproken, dan vermenigvuldigt u zijn bruto-uurloon met de gemiddelde arbeidsduur per maand over de twaalf afgelopen maanden.

Bij de berekening van de aanzegvergoeding kunt u looncomponenten zoals de vakantiebijslag, eindejaarsuitkering, winstuitkering, bonus, ploegentoeslag en overwerkvergoeding buiten beschouwing laten.