3.1 Beëindiging van rechtswege
automatisch
Bij beëindiging van rechtswege eindigt een dienstbetrekking automatisch als de in de arbeidsovereenkomst overeengekomen periode is verstreken of als de afgesproken einddatum is bereikt. Dit komt dus voor bij een contract voor bepaalde tijd, waarbij het voor u en de werknemer van begin af aan duidelijk is wanneer de overeenkomst zal eindigen.
Projectovereenkomst
project
Er staat niet altijd een einddatum in een tijdelijk contract. In een projectovereenkomst kan bijvoorbeeld zijn afgesproken dat de werkzaamheden eindigen als het project is afgerond of als een werkneemster terugkeert van bevallingsverlof. In zo’n geval gelden dezelfde regels als bij een ‘normaal’ tijdelijk contract: u hoeft niet langs UWV of de kantonrechter om de arbeidsovereenkomst te beëindigen.
3.1.1 Tussentijds opzeggen
opzegbeding
Het kan zijn dat u een werknemer met een tijdelijk contract vóór het aflopen van de afgesproken looptijd of einddatum wilt ontslaan. Als u tussentijds wilt opzeggen, is dat in principe alleen mogelijk als er een tussentijds opzegbeding in het arbeidscontract is opgenomen en u deze mogelijkheid dus schriftelijk heeft vastgelegd.
Wilt u de vrijheid van tussentijds opzeggen hebben? Zorg dan voor een bepaling in de arbeidsovereenkomst met een strekking als: ‘De arbeidsovereenkomst is voor beide partijen tussentijds opzegbaar met inachtneming van de wettelijke opzegtermijn.’
Kantonrechter
vrijheid
Een tussentijds opzegbeding is niet alleen handig voor de werkgever: de werknemer heeft op basis van het beding dezelfde vrijheid om een tijdelijk arbeidscontract op elk moment op te zeggen. Het enige verschil is dat u toestemming moet vragen bij UWV om het tijdelijk contract tussentijds op te zeggen, als het tenminste gaat om ontslag vanwege bedrijfseconomische redenen of vanwege langdurige arbeidsongeschiktheid. Als u het tijdelijke contract tussentijds vanwege een andere reden wilt beëindigen, moet u daarvoor een verzoek indienen bij de kantonrechter.
Geen opzegbeding
eerder
overleg
Is er geen tussentijds opzegbeding opgenomen in de arbeidsovereenkomst, dan heeft u twee opties om het tijdelijk contract eerder te beëindigen:
- U kunt in overleg met de werknemer kiezen voor ontslag met wederzijds goedvinden.
- U kunt de kantonrechter verzoeken om het contract te ontbinden op één van de mogelijke ontslaggronden.
Proeftijd
ontslagregels
Los van deze opties, kunt u een tijdelijk contract tussentijds opzeggen tijdens de proeftijd, als u die rechtsgeldig bent overeengekomen. Zowel een werkgever als een werknemer kan het contract tijdens de proeftijd beëindigen zonder rekening te hoeven houden met de ontslagregels. Ook bij een ontslag op staande voet of een faillissement kunt u een tijdelijk contract zonder meer tussentijds eindigen. Een proeftijd moet u schriftelijk overeenkomen met de werknemer.
Bij een vast contract of tijdelijk contract van twee jaar of langer mag de proeftijd maximaal twee maanden duren. Bij een contract korter dan twee jaar maar langer dan zes maanden is de proeftijd één maand. In contracten van zes maanden of korter is een proeftijdbeding verboden.
3.1.2 Contract toch opzeggen
AOW-leeftijd
Soms moet u een tijdelijke arbeidsovereenkomst toch opzeggen, omdat die niet van rechtswege eindigt. Bijvoorbeeld als de arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd de opvolger is van een overeenkomst voor onbepaalde tijd. Dit is anders als de werknemer doorwerkt na het bereiken van de AOW-leeftijd. Het tijdelijke contract dat volgt op het vaste contract eindigt dan wel gewoon van rechtswege.
3.1.3 Stilzwijgende verlenging
voortzetten
Als een werknemer na afloop van zijn arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd weer op het werk verschijnt en aan de slag gaat (en u hem niet wegstuurt), wordt de overeenkomst geacht te zijn voortgezet. U bent dan als het ware stilzwijgend akkoord gegaan met verlenging van de tijdelijke overeenkomst. In dit geval is het arbeidscontract (automatisch) voortgezet voor dezelfde periode – maar maximaal een jaar – en onder dezelfde voorwaarden als het vorige contract.