U bent hier

Onderneming & Personeel
Ontslag6. Bedrijfseconomische ­redenen voor ontslag6.1 Ontslag aanvragen bij UWV

6.1 Ontslag aanvragen bij UWV

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier HR Rendement
Publicatiedatum: mei 2023

redelijke grond

vier weken

In artikel 669 van het Burgerlijk Wetboek 7 is opgenomen dat u de arbeidsovereenkomst kunt opzeggen als daar een redelijke grond voor is en herplaatsing in een andere functie, al dan niet met scholing, geen optie is. Ontslag vanwege bedrijfseconomische redenen valt onder de zogeheten a-grond. De wet verstaat onder bedrijfseconomisch ontslag: ‘Het vervallen van arbeidsplaatsen als gevolg van de beëindiging van de werkzaamheden van de onderneming of het, over een toekomstige periode van ten minste 26 weken bezien, noodzakelijkerwijs vervallen van arbeidsplaatsen als gevolg van het wegens bedrijfseconomische omstandigheden treffen van maatregelen voor een doelmatige bedrijfsvoering.’

6.1.1 Redenen ontslag

werkvermindering

UWV geeft aan dat de volgende bedrijfseconomische redenen kunnen leiden tot ontslag van één of meer werknemers:

  • de slechte financiële situatie van uw organisatie;
  • werkvermindering;
  • organisatorische en/of technologische veranderingen, zoals automatisering;
  • (gedeeltelijke) bedrijfsbeëindiging;
  • een bedrijfsverhuizing;
  • vervallen van een loonkostensubsidie.

Hierbij geldt als aanvulling dat de situatie in de komende periode van minimaal 26 weken niet zal verbeteren.

Is er tijdelijk minder werk, dan is ontslag mogelijk te rigoureus. In specifieke gevallen, bijvoorbeeld na een brand of extreem weer, kunt u dan gebruikmaken van werktijdverkorting of WW-uitkeringen bij onwerkbaar weer.

6.1.2 Procedure

Via het werkgeversportaal van UWV kunt u een ontslagvergunning aanvragen. Bij een ontslagaanvraag wegens bedrijfseconomische redenen zijn er drie delen:

  • A: het deel met de werkgeversgegevens;
  • B: het deel met de werknemersgegevens;
  • C: de onderbouwing (zie paragraaf 6.1.3).

Delen A en C hoeft u slechts één keer per aanvraag in te vullen. Deel B vult u in voor elke werknemer.

Reactie werknemer

De werknemer heeft twee weken de tijd om te reageren op de ontslagaanvraag. Hierna kan een nieuwe ronde van hoor en wederhoor volgen. UWV kan nog om extra informatie vragen en de andere partij hierop laten reageren. Als er onduidelijkheid is over de toepassing van de regels of als er (sector)specifieke kennis nodig is, wint UWV advies in bij de Ontslagadviescommissie (OAC).

vier weken

Als er sprake is van een cao-procedure wordt de toetsing van ontslag niet gedaan door UWV maar door een onafhankelijke cao-commissie. Dit gebeurt als in de cao een eigen ontslagprocedure is opgenomen voor ontslag om bedrijfseconomische redenen.

Tijd aftrekken

Verleent UWV de gevraagde toestemming, dan heeft u vier weken de tijd om de arbeidsovereenkomst op te zeggen. U mag de proceduretijd van het UWV-traject aftrekken van de opzegtermijn, maar er moet altijd minimaal één maand overblijven. Als u vervolgens niet binnen die vier weken opzegt, moet u opnieuw een vergunning aanvragen.

6.1.3 Onderbouwen

toets

Bij het aanvragen van een ontslagvergunning moet u het ontslag wegens bedrijfseconomische redenen onderbouwen. UWV toetst uw aanvraag op drie punten:

  • U kunt aannemelijk maken dat er structureel arbeidsplaatsen vervallen, bijvoorbeeld door het opheffen van de organisatie of vanwege maatregelen die nodig zijn voor de bedrijfsvoering van uw organisatie.
  • U houdt de juiste ontslagvolgorde aan en past het afspiegelingsbeginsel correct toe.
  • U kunt aantonen dat er geen opties zijn om de werknemer te herplaatsen binnen de organisatie (ook eventuele andere vestigingen), al dan niet met behulp van scholing.

Ontslagformulieren UWV gewijzigd

ondernemingsraad

De drie formulieren voor een ontslagaanvraag wegens bedrijfseconomische redenen zijn vorig jaar gewijzigd:

  • De vragen over collectief ontslag en het erbij betrekken van de ondernemingsraad (OR) zijn verplaatst van C naar A. UWV kan zo eerder beoordelen of de regels rond collectief ontslag en medezeggenschap zijn gevolgd.
  • U krijgt niet meer automatisch uitstel om te onderhandelen met werknemers over een beëindigingsovereenkomst. Als u in de twee voorafgaande maanden al uitstel kreeg, is geen uitstel meer mogelijk. Hetzelfde geldt als u de regels voor collectief ontslag en medezeggenschap niet heeft gevolgd.

Lastiger

Door de wijzigingen is het lastiger om vóór het aanbieden van een beëindigingsovereenkomst in stilte deel A in te dienen en een strategische ziekmelding te voorkomen. U moet immers vaak eerst de OR raadplegen.