U bent hier

Onderneming & Personeel
Loondoorbetaling bij ziekte6. Situatie bij werknemers rond de AOW-leeftijd6.1 Ziek bij bereiken AOW-leeftijd

6.1 Ziek bij bereiken AOW-leeftijd

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier HR Rendement
Publicatiedatum: maart 2022

13 weken

Het kan gebeuren dat een werknemer ziek wordt en dat nog steeds is op het moment dat hij de AOW-gerechtigde leeftijd bereikt. Bij voortdurende ziekte – en een dienstverband dat ook voortduurt – bent u nog maximaal 13 weken verplicht om hem het loon door te betalen, volgens de doorbetalingsafspraken die van toepassing zijn. Die periode van 13 weken start op de verjaardag van de werknemer.

Als een AOW’er ziek wordt, hoeft u hem maar 13 weken het loon door te betalen. Dit is geregeld via de Wet werken na de AOW-gerechtigde leeftijd. Vanaf 1 april 2021 zou de periode van loondoorbetaling verkort worden naar 6 weken, maar deze maatregel is uitgesteld tot 1 juli 2023.

absoluut 
maximum

Uw loondoorbetalingsplicht – en de re-integratieverplichting – stopt overigens binnen die 13 weken als de periode van loondoorbetaling in totaal boven de 104 weken uitkomt, de wachttijd van de WIA. Die twee jaar geldt dus als absoluut maximum, ook in het geval van zieke AOW’ers.

Rekenvoorbeeld doorbetalingsperiode

voordelig

volledige 
periode

Stel dat een werknemer ziek is en op 1 november de AOW-gerechtigde leeftijd bereikt. U kiest er samen met de werknemer voor om het arbeidscontract aan te houden. Dat betekent dat u vanaf 1 november nog 13 weken het loon hoeft door te betalen bij voortdurende ziekte (en er geen sprake is van een Ziektewetsituatie). Dit kan voordelig voor u uitpakken als u hierdoor de 104 weken doorbetaling niet hoeft vol te maken. Maar als deze werknemer op 1 november al 94 weken ziek was en u het loon heeft doorbetaald, hoeft u nog tien weken het loon door te betalen vanaf die datum. U heeft dan gedurende de volledige periode van 104 weken het loon doorbetaald, waardoor u de periode van 13 weken niet volmaakt.

doorgeven 
aan UWV

In het geval dat de arbeidsovereenkomst met de zieke werknemer eindigt of wordt beëindigd op het moment dat hij de AOW-gerechtigde leeftijd bereikt, eindigt daarmee uw loondoorbetalingsplicht uiteraard ook. De werknemer kan dan een ZW-uitkering krijgen van UWV. Hiervoor moet u de ziekte op de laatste dag van het dienstverband van de werknemer doorgeven aan UWV (zie paragraaf 2.2). UWV betaalt de AOW-gerechtigde maximaal 13 weken een ZW-uitkering. Deze periode wordt ingekort met het aantal weken dat u eventueel vóór zijn uitdiensttreding al loon heeft doorbetaald wegens het ziek-zijn.

opnieuw recht

In de situatie dat u al een ZW-uitkering ontvangt voor de werknemer, stopt deze uitkering zodra hij de AOW-gerechtigde leeftijd bereikt. Alleen als de werknemer weer ziek wordt nadat hij minstens vier weken hersteld is geweest, heeft hij opnieuw recht op maximaal 13 weken ZW.

UWV verhaalt uitkering AOW’ers op werkgever

no-riskpolis

geen premies verschuldigd

Sinds 1 juli 2016 moeten werkgevers de ZW-uitkering die hun AOW-gerechtigde (ex-)werknemers ontvangen, aan UWV terugbetalen. Dit geldt voor alle (ex-)werknemers die op of na 1 juli 2016 ziek zijn geworden. Alleen bij AOW’ers die ziek zijn geworden door orgaandonatie of voor wie de no-riskpolis geldt (zie paragraaf 2.2), is terugbetaling van de ZW-uitkering aan UWV niet nodig. Werkgevers moeten de ZW-uitkering terugbetalen omdat zij voor AOW-gerechtigde werknemers geen premies werknemersverzekeringen meer zijn verschuldigd, en die premies zijn de bron van (onder andere) de ZW-uitkering. Voor het verhalen stuurt UWV werkgevers na afloop van elke maand een factuur met het te betalen bedrag.