U bent hier

Onderneming & Personeel
Loondoorbetaling bij ziekte6. Situatie bij werknemers rond de AOW-leeftijd6.2 Ziek na bereiken AOW-leeftijd

6.2 Ziek na bereiken AOW-leeftijd

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier HR Rendement
Publicatiedatum: maart 2022

maximaal 
13 weken

Gaat het om een werknemer die al de AOW-gerechtigde leeftijd heeft bereikt en daarna (tijdens het dienstverband) ziek wordt, dan heeft u standaard een loondoorbetalingsplicht van maximaal 13 weken. Die periode van 13 weken start op de eerste ziektedag van de AOW’er. U moet de werknemer gedurende deze periode het loon doorbetalen volgens de doorbetalingsafspraken die er gelden.

Opnieuw ziek

bij elkaar 
opgeteld

losstaande ziekteperiode

Is de AOW’er na een ziekteperiode weer aan het werk en wordt hij opnieuw ziek, dan hangt de verplichting tot loondoorbetaling voor u af van hoelang geleden de werknemer zich beter heeft gemeld:

  • De uitval wegens ziekte is binnen vier weken na de betermelding: beide ziekteperiodes worden bij elkaar opgeteld. Loondoorbetaling is verplicht voor een periode van maximaal 13 weken. De periode waarin de werknemer tussendoor weer aan het werk is geweest, telt niet mee.
  • De uitval wegens ziekte is minstens vier weken na de betermelding: dit geldt als een losstaande ziekteperiode, zodat er een nieuwe loondoorbetalingsverplichting voor 13 weken begint te lopen.

Voordelen van inzetten AOW-gerechtigde

ketenbepaling

transitie-vergoeding

Naast een kortere loondoorbetalingsplicht gelden er nog meer voordelige regels voor werkgevers die AOW-gerechtigde werknemers in dienst nemen of houden:

  • Het opzegverbod bij ziekte duurt ook 13 weken.
  • De ketenbepaling is ruimer: u mag binnen een periode van vier jaar zes arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd aangaan met de werknemer.
  • Bij ontslag bent u geen transitievergoeding verschuldigd als de arbeidsovereenkomst op of na het bereiken van de AOW-gerechtigde leeftijd eindigt.
  • U heeft geen zwaarwegend bedrijfsbelang nodig voor het afwijzen van het verzoek van de werknemer voor uitbreiding of vermindering van het aantal arbeidsuren. U bent niet verplicht om in te gaan op zo’n verzoek.

Re-integratie

geen plan van aanpak

tweede spoor

Qua re-integratieverplichtingen gelden voor AOW-gerechtigde werknemers ook andere regels:

  • Aangezien de loondoorbetalingsverplichting slechts gedurende 13 weken loopt, hoeft u geen probleemanalyse te laten opstellen door de bedrijfsarts of arbodienst.
  • U hoeft geen plan van aanpak voor de zieke AOW’er op te stellen (zie paragraaf 2.1).
  • Het bijhouden van een re-integratiedossier (zie paragraaf 2.1.2) is niet nodig voor een zieke AOW’er.
  • U hoeft niet op zoek te gaan gaat naar passende arbeid bij een andere werkgever (re-integratie tweede spoor, zie paragraaf 8.1.3). Wat u wel moet doen, is het bevorderen van de re-integratie binnen uw organisatie.

passend werk

U moet samen met de zieke AOW’er bekijken wat hij nog kan doen en hoe hij zo snel mogelijk weer aan het werk kan. U moet er ook zo veel mogelijk voor zorgen dat de werknemer eigen of passend werk kan doen.

recht op ZW

Op rendement.nl/hrdossier vindt u een voorbeeld van een arbeidsovereenkomst die u kunt sluiten met een AOW-gerechtigde werknemer. Deze kant-en-klare arbeidsovereenkomst hoeft u alleen maar in te vullen om passende afspraken te maken.

Ziektewetuitkering

Als een ziek geworden AOW-gerechtigde werknemer recht heeft op een ZW-uitkering van UWV, duurt de uitkeringsperiode hooguit 13 weken. Als de arbeidsovereenkomst van de AOW’er afloopt binnen de loondoorbetalingsperiode, heeft de werknemer recht op een ZW-uitkering voor de resterende periode. Zoals eerder opgemerkt in paragraaf 6.1, kan UWV de aan AOW-gerechtigde (ex-)werknemers betaalde ZW-uitkering op uw organisatie verhalen.