U bent hier

Onderneming & Personeel
Loondoorbetaling bij ziekte9. Situatie als de werkgever eigenrisicodrager is9.2 Eigenrisicodrager WGA

9.2 Eigenrisicodrager WGA

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier HR Rendement
Publicatiedatum: maart 2022

na einde van de wachttijd

Als eigenrisicodrager voor de Regeling werkhervatting gedeeltelijk arbeidsgeschikten (WGA) komt de eventuele WGA-uitkering van (ex-)werknemers na het einde van de wachttijd van 104 weken voor rekening van uw organisatie. Datzelfde geldt voor de re-integratie van de WGA-gerechtigde werknemers.

Re-integratiekosten, zoals een opleiding of het inschakelen van een re-integratiebedrijf, komen voor rekening van de WGA-eigenrisicodrager. Maar UWV kan soms bepaalde niet-meeneembare voorzieningen vergoeden (zie paragraaf 8.2.1).

9.2.1 Werknemers

vast en flexibel contract

Sinds 2017 dragen eigenrisicodragers het risico voor (ex-)werknemers met een vast contract en voor die met een flexibel contract. Maar alleen werknemers die ziek worden nadat u het eigen risico voor de WGA bent gaan dragen, vallen onder het eigenrisicodragerschap, óók als zij uit dienst gaan.

toekomstige WGA-lasten

De toekomstige WGA-lasten van werknemers die al ziek waren vóór de start van het eigen risico dragen, vallen dus buiten het WGA-eigenrisicodragerschap. Dat geldt ook voor de WGA-lasten die al vóór het aangaan van het eigenrisicodragerschap zijn ontstaan. Voor werknemers die al een WGA-uitkering ontvangen op het moment van aangaan van het eigenrisicodragerschap, blijft UWV verantwoordelijk voor de uitkering en re-integratie.

Voor (ex-)werknemers die recht hebben op een ZW-uitkering draagt u als eigenrisicodrager geen WGA-risico als zij later eventueel recht op een WGA-uitkering krijgen.

9.2.2 Uitkering

soort uitkering

De WGA-uitkering waar de (ex-)werknemer recht op heeft, komt bij eigenrisicodragerschap niet altijd volledig voor uw rekening. Dit hangt af van het soort WGA-uitkering dat de (ex-)werknemer ontvangt, wat door UWV wordt bepaald. Er zijn drie soorten WGA-uitkeringen mogelijk:

  • Loongerelateerde uitkering (LGU);
  • Loonaanvullingsuitkering (LAU);
  • Vervolguitkering (VVU).

Loongerelateerde uitkering (LGU)

De Loongerelateerde uitkering (LGU) is meestal de eerste uitkering die volgt na afloop van de 104 weken wachttijd voor de WIA. De LGU bedraagt de eerste twee maanden 75% van het WIA-maandloon en vanaf de derde maand 70% daarvan en duurt minimaal drie en maximaal 24 maanden.

Loonaanvullingsuitkering (LAU)

minstens de helft verdient

loopt door

De LGU wordt opgevolgd door de LAU als de werknemer minstens de helft verdient van de door UWV vastgestelde resterende verdiencapaciteit, of maximaal 20% van zijn oude loon kan verdienen maar in de toekomst waarschijnlijk meer. De uitkeringshoogte hangt af van wat de arbeidsongeschikte werknemer verdient en bedraagt 70% van het WIA-maandloon minus 70% van de verdiencapaciteit of van de verdiensten. Bij een onveranderde situatie loopt de LAU door totdat de werknemer de AOW-leeftijd bereikt.

Vervolguitkering (VVU)

minder dan de helft verdient

De LGU wordt opgevolgd door de VVU als de arbeidsongeschikte minder dan de helft verdient van de door UWV vastgestelde resterende verdiencapaciteit of überhaupt niet werkt. Deze uitkering is in principe gebaseerd op het minimumloon en hangt af van het arbeidsongeschiktheidspercentage. Bij een onveranderde situatie loopt de VVU door totdat de arbeidsongeschikte de AOW-leeftijd bereikt.

Als eigenrisicodrager kunt u de WGA-uitkering zelf aan de (ex-)werknemers uitbetalen. Het kan ook zijn dat UWV hun uitkering betaalt en u daarvoor een factuur van UWV ontvangt. Dit laatste is de gebruikelijke gang van zaken.

9.2.3 Kosten

minder 
premies

wettelijke 
verplichtingen

Ook in het geval van de WGA betekent het eigenrisicodragerschap dat u minder premies werknemersverzekeringen bent verschuldigd, omdat u niet langer voor de verzekering bij UWV betaalt. Daar tegenover staan de WGA-uitkeringslasten en re-integratiekosten die voor uw rekening als WGA-eigenrisicodrager komen, óók als de betreffende werknemers uit dienst gaan. Verder moet u erop toezien dat de werknemer zijn wettelijke verplichtingen nakomt.

maximaal
12 jaar

Als eigenrisicodrager draagt u tien jaar lang de verantwoordelijkheid voor het WGA-risico. Dat betekent dat u met de twee jaar loondoorbetalingsverplichting (zie paragraaf 2.1) in totaal maximaal 12 jaar verantwoordelijk bent voor zieke werknemers. Na die tien jaar neemt UWV de (voortdurende) WGA-uitkering en re-integratieverplichtingen van u over.