U bent hier

Onderneming & Personeel
Functiewaardering en beoordeling1. Het doel van functies waarderen1.2 Voordelen

1.2 Voordelen

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier HR Rendement
Publicatiedatum: augustus 2016

belonings­verschillen

onderscheid

Met een functiewaarderingssysteem verschaft u duidelijkheid over de functies binnen uw organisatie en maakt u ­inzichtelijk hoe die zich tot elkaar verhouden. Doordat u de functiezwaarte objectief vaststelt, kunt u beloningsverschillen onderbouwen en verklaren. Dit voorkomt willekeur en onvrede over het beloningsbeleid. Alle werknemers binnen een organisatie moeten bij gelijkwaardig werk gelijkwaardig loon krijgen. Bij het vaststellen van het salaris moet de werkgever dezelfde maatstaven hanteren. Hij mag dus geen onderscheid maken tussen mannen en vrouwen, autochtonen en allochtonen, voltijders en deeltijders, mensen met een vast en een tijdelijk contract en mensen met en zonder een chronische ziekte. Met een functiewaarderingssysteem maakt een werkgever inzichtelijk dat hij een gelijkwaardige functie gelijk beloont, maar ook dat een zwaardere functie een hogere beloning verdient. De ene functie is immers de andere niet.

Een ander voordeel van een functiewaarderingssysteem is dat u de loonsom kunt plannen en beheersen, omdat u weet hoeveel uw organisatie jaarlijks aan de lonen kwijt is.

Voorwaarden

objectieve ­methode

Om draagvlak voor een functiewaarderingssysteem te krijgen, zijn een aantal voorwaarden van belang. Zo moet de werkgever een beproefde en objectieve methode gebruiken, die duidelijk maakt op welke manier de zwaarte van een functie wordt bepaald en hoe de functierangorde tot stand is gekomen. Elk functiewaarderingssysteem heeft immers andere uitgangspunten. Het ene systeem legt bijvoorbeeld meer nadruk op de verantwoordelijkheid van een werknemer, terwijl het andere juist meer waarde toekent aan de complexiteit van het werk.

voorlichting

Een andere voorwaarde is dat werknemers de systematiek ook echt begrijpen. Als HR-verantwoordelijke heeft u veel kennis van de functies in uw organisatie en weet u hoe die zich tot elkaar verhouden. Het is dan ook uw verantwoordelijkheid om het functiewaarderingssysteem te vertalen naar de werkvloer. In feite bent u dus het ‘geweten’ van het systeem: u zorgt voor duidelijk voorlichtingsmateriaal, informeert leidinggevenden over de methodiek en procedures en ziet erop toe dat zij het systeem eerlijk toepassen.

Tot slot is het belangrijk om een systeem te kiezen dat aansluit bij uw organisatie en het personeelsbeleid. Directie, management en werknemers moeten zich herkennen in de omschrijving en waardering van functies en dat systeem als rechtvaardig ervaren.

Er zijn tientallen functiewaarderingssystemen in omloop; het ene systeem zal beter aansluiten bij uw wensen dan het andere. Maak daarom een weloverwogen keuze door u goed te verdiepen in de verschillende methodes (zie ook hoofdstuk 2 van dit themadossier).