U bent hier

6.1 Regeling WGA

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier HR Rendement
Publicatiedatum: mei 2024

zo snel mogelijk

drie mogelijke uitkeringen

Het doel van de WGA is om werknemers zo snel mogelijk weer volledig aan het werk te hebben. Werknemers worden daartoe gestimuleerd via de WGA-uitkering die zij ontvangen: hoe meer zij namelijk werken, hoe hoger hun totale inkomen wordt (ook al wordt de uitkering lager). Dit geldt bij elk van de drie mogelijke WGA-uitkeringen.

in aanmerking komen

De omstandigheden zijn bepalend voor welke uitkering een werknemer precies in aanmerking komt: de WGA loongerelateerde uitkering (zie paragraaf 6.2), de WGA loonaanvullingsuitkering (zie paragraaf 6.3) of de WGA vervolguitkering (zie paragraaf 6.4).

Percentage

Of werknemers überhaupt voor een WGA-uitkering in aanmerking komen, hangt af van hun arbeids(on)geschiktheidspercentage. Werknemers die voor 35% tot 80% arbeidsongeschikt zijn – oftewel meer dan 20% tot 65% arbeidsgeschikt – en werknemers die 80% of meer arbeidsongeschikt zijn – dus 20% of minder arbeidsgeschikt – maar dat niet duurzaam zijn, vallen onder de WGA.

geringe kans op herstel

UWV bepaalt het arbeids(on)geschiktheidspercentage op basis van de zogeheten verdiencapaciteit. Stel dat een werknemer voorheen € 2.300 verdiende en nu nog maar € 1.035 kan verdienen, dan geldt hij als 45% arbeidsgeschikt, oftewel als 55% arbeidsongeschikt.

IVA

Werknemers die 80% of meer arbeidsongeschikt zijn – oftewel 20% of minder arbeidsgeschikt – en een geringe kans op herstel hebben, vallen onder de IVA. En werknemers die minder dan 35% arbeidsongeschikt zijn – dus meer dan 65% arbeidsgeschikt – vallen geheel buiten de WIA.

Aanvraag

werknemer zelf

te late aanvraag

Een werknemer die in aanmerking komt voor een WIA-uitkering krijgt hier na een ziekteperiode van 88 weken bericht over van UWV (zie ook paragraaf 2.2), inclusief uitleg over de aanvraagprocedure. Uw organisatie wordt hiervan op de hoogte gesteld. Maar het is de werknemer zelf die de uitkering moet aanvragen. U kunt hem uiteraard wel ondersteunen bij het aanvraagproces. Wijs hem er bijvoorbeeld in elk geval op dat hij de uitkering op tijd aanvraagt – uiterlijk in de 93e ziekteweek – om te voorkomen dat hij na afloop van de 104 weken tijdelijk zonder inkomen komt te zitten omdat de uitbetaling van de uitkering pas later start. Bij een te late WIA-aanvraag loopt de loondoorbetalingsplicht (of ZW-uitkering van UWV) namelijk alleen door als de te late aanvraag niet aan de werknemer is te wijten.