9.2 Aanleiding voor inspectie
bezoek
tip
Wanneer kan Inspectie SZW bij u op de stoep staan? Een bezoek kan verschillende redenen hebben. Als er een ernstig ongeluk is gebeurd binnen uw organisatie, kunt u de Inspectie verwachten. Daarnaast komt de Inspectie langs vanwege een reguliere controle of een tip.
Selectiecriteria voor inspectiebezoek
gevaarlijke stoffen
Inspectie SZW kan om verschillende redenen bij u op bezoek komen. Organisaties die met grote hoeveelheden of zeer gevaarlijke stoffen werken hebben een grotere kans op bezoek dan bedrijven die bijvoorbeeld een OHSAS-18001-certificaat hebben. Dat certificaat geeft aan dat een organisatie al is gecontroleerd op de naleving van regels over een veilige en gezonde werkplek.
maatschappelijk risico
Inspectie SZW controleert organisaties op basis van:
- risicoanalyse (welke maatschappelijke risico’s zijn er?);
- projecten;
- eerdere overtredingen;
- klachten en signalen;
- arbeidsongevallen;
- het Besluit risico’s zware gevallen (BRZO);
- een aanvullende risico-inventarisatie en -evaluatie, zogenoemde ARIE-bedrijven.
9.2.1 Ongeval
fout
Als er een ernstig ongeval is gebeurd, moet dit worden gemeld bij de Inspectie. Vervolgens komen er inspecteurs langs om uit te zoeken wat de oorzaak is van het bedrijfsongeval. De kans is namelijk groot dat daar een fout of nalatigheid aan vooraf is gegaan. Daarbij kan het ongeval tot ernstige verwondingen of zelfs tot het overlijden van het slachtoffer hebben geleid. Aan de hand van dat onderzoek kan Inspectie SZW boetes opleggen.
Melding ongeval
blijvend letsel
Als er binnen uw organisatie een ernstig ongeval plaatsvindt, moet u dat direct melden bij Inspectie SZW. Het is niet in alle situaties nodig een melding te maken, maar alleen als de volgende gevolgen van toepassing zijn:
- als het slachtoffer blijvend letsel oploopt;
- als het slachtoffer in het ziekenhuis wordt opgenomen;
- als het slachtoffer overlijdt.
In die situaties is de melding zelfs wettelijk verplicht. Op rendement.nl/hrdossier vindt u een tool voor het voeren van een ongevallenregistratie, waarmee u ook meteen risico’s in kaart brengt.
9.2.2 Na een tip
signalen
intern
De Inspectie luistert ook naar signalen van de werkvloer. Als werknemers of medezeggenschapsorganen klachten hebben over arbeidsomstandigheden, kunnen ze zelf ook een klacht indienen bij de Inspectie. Dat kan via de website van Inspectie SZW of via Meld Misdaad Anoniem. Werknemers moeten het wel eerst intern proberen op te lossen. Dat is zelfs wettelijk bepaald. Loopt dat op niets uit, dan kan de werknemer zich richten tot de Inspectie. De toezichthouder wordt gedwongen om dan ‘zo spoedig mogelijk gehoor te geven aan het verzoek tot onderzoek’. De klachten worden altijd vertrouwelijk behandeld.
Ook familieleden, collega’s, hulpverleners en vertegenwoordigers van de vakbond kunnen klachten indienen over gevaarlijke arbeidsomstandigheden op de werkplek.
9.2.3 Eerdere overtredingen
veelvuldig
Als de Inspectie eerder bij u een overtreding heeft geconstateerd, kunt u erop rekenen dat de Inspectie op korte termijn weer voor de deur staat. Dit blijft de Inspectie doen totdat u de Arbowet voldoende naleeft. Bij een grove of veelvuldige overtreding komt de Inspectie sneller langs voor controle.
9.2.4 Projecten
focusgebieden
Inspectie SZW voert controles uit op projectmatige basis. De Inspectie gaat dan langs bij organisaties na een selectie op basis van de resultaten van haar risicoanalyses. Dit valt samen met de focusgebieden waarop extra wordt gecontroleerd (zie ook paragraaf 9.1). Behoort uw organisatie tot zo’n aangewezen branche of voeren werknemers die aangemerkte werkzaamheden uit, dan kunt u rekenen op een bezoek.
9.2.5 Zelf aankaarten
vergunning
Het is ook mogelijk dat u bezoek krijgt van Inspectie SZW, omdat u dat wenst. U wilt bijvoorbeeld deskundig advies. Dient u een ontheffingsverzoek in of vraagt u een vergunning aan, dan zal Inspectie SZW ook langskomen. Dit is met name het geval als die vergunning in relatie staat tot de arbeidsomstandigheden. Dan controleren inspecteurs eerst de werkplek voordat u de vergunning krijgt. Hetzelfde geldt voor de aanvraag van een ontheffing.