8.5 Jonge werknemers
jeugdigen
licht werk
‘Jeugdigen’ worden in de Arbowet nadrukkelijk genoemd als een bijzondere groep werknemers. Met jeugdigen worden alle personen onder de achttien jaar bedoeld. Daarvoor verwijst de Arbowet naar een richtlijn van de Raad van de Europese Unie. Jongeren van 13 tot en met 15 jaar mogen in principe niet werken. Zij mogen enkel licht werk doen, zoals vakken vullen, schoonmaakwerk of oppassen. Bij 13- en 14-jarigen moet het dan gaan om incidentele werkzaamheden. Het werk mag voor hen nooit schadelijk zijn voor de gezondheid, veiligheid en ontwikkeling. Daarnaast mag het de leerplicht niet in de weg staan. 16- en 17-jarigen mogen allerlei soorten werk doen, maar ook dat mag hun gezondheid niet in de weg staan.
Werken er jeugdigen in uw organisatie, raadpleeg dan de Arbeidstijdenwet en Nadere regeling kinderarbeid om er zeker van te zijn dat u geen regels overtreedt.
8.5.1 Werkplek voor jongeren
werkervaring
fysische factoren
Werken er jongeren in uw organisatie, dan heeft dat gevolgen voor de risico-inventarisatie en -evaluatie. Een jeugdige werknemer heeft namelijk minder werkervaring en kan gevaren minder goed inschatten. Daarnaast zijn jongeren lichamelijk en geestelijk nog niet volledig ontwikkeld. Dat heeft gevolgen voor de werkplek:
- De uitrusting en inrichting van de arbeidsplaats is aangepast aan de jonge werknemer.
- Bij de gehele inrichting van de organisatie wordt rekening gehouden met de capaciteiten van jonge werknemers.
- U houdt rekening met de jongere bij het geven van voorlichting met inachtneming van het opleidingsniveau.
- De aard, mate en duur van de blootstelling aan (biologische) stoffen en fysische factoren die een gevaar voor de gezondheid vormen zijn aangepast aan de jonge werknemer.
- De te gebruiken arbeids- en persoonlijke beschermingsmiddelen zijn afgesteld op de beperkingen van de jeugdige werknemer.
8.5.2 Toezicht
leeftijd
Zijn er jongeren aan het werk binnen uw organisatie, dan moet er altijd toezicht zijn. De mate van toezicht is afhankelijk van de werkzaamheden en de leeftijd.
Zijn er serieuze arbeidsrisico’s, dan mag de jongere de werkzaamheden alleen uitvoeren als het toezicht zo is geregeld dat gevaren worden voorkomen. Als u dat niet kunt garanderen, mag de jongere het werk niet uitvoeren.
8.5.3 Gezondheidschecks
Blijkt uit uw RI&E dat er arbeidsrisico’s zijn voor de jongere werknemer, dan moet u hem in de gelegenheid stellen om arbeidsgezondheidskundig onderzoek te ondergaan.