U bent hier

6.4 Selectie

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Arbo Rendement
Publicatiedatum: augustus 2024

Voordat uw werkgever een vertrouwenspersoon aanstelt, moet uw organisatie vanzelfsprekend een vacature uitschrijven en een kandidaat selecteren.

competentie

inzicht

Naast factoren die eerder aan bod zijn gekomen in dit hoofdstuk (zoals een mannelijke of een vrouwelijke, een interne of een externe vertrouwenspersoon) zijn er een aantal competenties waar de kandidaat idealiter over beschikt. Een goede vertrouwenspersoon:

  • is communicatief vaardig;
  • beschikt over inlevingsvermogen;
  • kan goed luisteren en verbinding maken met de ander;
  • kan de ander in zijn kracht zetten door het probleem niet voor hem op te lossen, maar hem dat zelf te laten doen;
  • kan een neiging tot analyseren en oplossen parkeren totdat dit aan de orde is;
  • heeft inzicht in problemen die kunnen voorkomen in uw organisatie, de gevolgen daarvan en mogelijke oplossingen;
  • is onafhankelijk, betrouwbaar, integer en sociaal.

Ook is het belangrijk dat de vertrouwenspersoon kennis heeft over ongewenst gedrag en zijn rol bij de begeleiding. Als hij daar nog niet voldoende ervaring mee heeft, kan hij ook na de selectie een gerichte opleiding volgen.

aandachtspunt

In de praktische tool ‘Aanstellen vertrouwenspersoon’ op rendement.nl/managementdossier staan alle aandachtspunten voor het selecteren van een geschikte vertrouwenspersoon nog een keer op een rijtje. U kunt deze tool bij de hand houden en de verschillende stappen afvinken in een handig stappenplan.

Rol van de OR of PVT

instemmingsrecht

Uw werkgever kan een vertrouwenspersoon niet zomaar aanstellen. Het medezeggenschapsorgaan in uw organisatie heeft namelijk instemmingsrecht bij het aanstellen van de vertrouwenspersoon. De ondernemingsraad of personeelsvertegenwoordiging heeft zowel instemming op de persoon als de eisen die uw organisatie aan zo’n persoon stelt. Het komt voor dat de OR een rol speelt bij selectiegesprekken. Dat is zinvol, maar het is geen verplichting.