3.3 Taken buiten pakket vertrouwenspersoon
Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Arbo Rendement
Publicatiedatum:
november 2019
Het is goed te weten dat er ook een aantal taken zijn die de vertrouwenspersoon níet oppakt. Sommige hebben betrekking op de vertrouwenspersoon zelf. Andere liggen meer op het terrein van de werving en aanstelling.
3.3.1 ‘Verboden’ gedrag
voorkomen
Dit zijn zaken die een vertrouwenspersoon niet moet doen:
- Oordelen en een eigen mening geven: het gaat hier om wat het gebeurde doet met de melder.
- Het probleem overnemen: de vertrouwenspersoon neemt de zaken pas over als de melder dit zelf niet kan en altijd na instemming van de melder.
- Beloftes doen.
- Eigen normen en waarden projecteren: de vertrouwenspersoon moet zich bewust zijn van zijn eigen normen en waarden en voorkomen dat hij die inbrengt in een gesprek met de melder.
3.3.2 ‘Verboden’ acties
expliciet
klachten- commissie
waarheids- vinding
Er zijn ook een aantal acties die een vertrouwenspersoon niet zomaar mag uitvoeren, namelijk:
- iets ondernemen zonder expliciete toestemming van de melder;
- zelf bemiddelen;
- het slachtoffer en de persoon tegen wie de melding of klacht is gericht beiden begeleiden: de vertrouwenspersoon is er alleen voor het slachtoffer en vanwege dat uitgangspunt is het niet zijn taak om er ook te zijn voor de tegenpartij;
- bemiddelen tussen het slachtoffer en degene tegen wie de melding of klacht is gericht: een bemiddelaar is er namelijk voor beide partijen en een vertrouwenspersoon is er expliciet voor het slachtoffer;
- lid van een klachtencommissie zijn: een klachtencommissie hoort beide partijen en velt daarna een oordeel. Dat kan niet samengaan met de rol van vertrouwenspersoon. Die moet er immers volledig voor het slachtoffer zijn.
- iemand iets vertellen over de melding of klacht: vertrouwelijkheid is een essentieel element in de taak van de vertrouwenspersoon en wie het ook vraagt, de vertrouwenspersoon moet hierover te zwijgen;
- waarheidsvinding: het is niet de taak van de vertrouwenspersoon om uit te zoeken of beoordelen wat waar en wat niet waar is. Als daar al sprake van is, is dat aan iemand anders die onderzoek doet of aan de klachtencommissie.