U bent hier

6.6 Ontslag wegens arbeidsconflict

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Arbo Rendement
Publicatiedatum: oktober 2015

laatste optie

Ziet u echt geen mogelijkheden meer om de situatie nog werkbaar te maken, dan is ontslag de laatste optie. Dit is echter niet eenvoudig, aangezien voor zieke werknemers in de eerste twee ziektejaren een opzegverbod geldt.

6.6.1 Via de kantonrechter

Wet werk en zekerheid

kritisch

opzegverbod

Als u een werknemer wilt ontslaan wegens een arbeidsconflict, moet u tegenwoordig naar de kantonrechter. Dit is het gevolg van de inwerkingtreding van de Wet werk en zekerheid. De kantonrechter behandelt voortaan alle ontslagaanvragen om persoonlijke redenen (zie ook hoofdstuk 9). Een ernstig verstoorde arbeidsrelatie door een conflict valt onder persoonlijke redenen. De rechter zal de zaak echter wel erg kritisch bekijken. Vermoedt hij dat niet het conflict maar de ziekte de echte ontslagreden is? Dan kan hij het ontbindingsverzoek afwijzen.

6.6.2 Ontslag met wederzijds goedvinden

informatieplicht

De minst kostbare en tijdrovende manier van ontslag is ontslag met wederzijds goedvinden. Het opzegverbod geldt namelijk niet als de werknemer zelf instemt met contractbeëindiging. U moet er dan wel op letten dat de werknemer écht akkoord is, en weet waar hij mee akkoord gaat. Uw werkgever heeft namelijk een informatieplicht: hij moet zich ervan verzekeren dat de werknemer begrijpt wat de gevolgen van het ontslag zijn. Heeft uw werkgever niet aan die plicht voldaan, dan kan de werknemer zich beroepen op vernietigbaarheid van het ontslag.