6.4 Deskundigenoordeel UWV
eerst aanvragen
prijskaartjes
Komt u er intern niet uit en bent u het ook niet eens met het oordeel van de bedrijfsarts, dan is een deskundigenoordeel van UWV aan de orde. Zowel UWV als de rechter gaan ervan uit dat u bij onenigheid over re-integratie eerst een deskundigenoordeel aanvraagt. In dat geval vraagt u om een second opinion van een UWV-arts. Op de website van UWV vindt u hiervoor het formulier ‘Aanvraag deskundigenoordeel door de werkgever’. Zowel de werknemer als de werkgever kan het oordeel aanvragen, maar er hangen wel verschillende prijskaartjes aan: de werknemer betaalt € 100, de werkgever € 400.
6.4.1 Redenen
twijfel
onvoldoende inzet
passende arbeid
Redenen om een deskundigenoordeel aan te vragen, kunnen zijn:
- twijfel over de mate van arbeidsongeschiktheid van een werknemer;
- twijfel of u wel de goede kant op gaat met de re-integratie, of dat u het beter anders zou kunnen aanpakken;
- u bent van mening dat de medewerker zich onvoldoende inzet voor re-integratie;
- er is onduidelijkheid of onenigheid over de vraag wat passende arbeid is;
- er is onenigheid over andere aspecten van het re-integratietraject.
6.4.2 Voorwaarden
eens
uitkering
meewerken
U kunt niet in alle conflictsituaties een deskundigenoordeel aanvragen. Dat kan alleen onder de volgende voorwaarden:
- De werkgever en werknemer zijn het erover eens dat de werknemer (gedeeltelijk) arbeidsongeschikt is door ziekte.
- De kwestie waarover u een deskundigenoordeel wilt, speelt ten tijde van het dienstverband.
- De werknemer krijgt geen Ziektewetuitkering. Is dat wel het geval, dan heeft UWV bij de aanvraag van die uitkering de arbeidsongeschiktheid van de werknemer al onderzocht. UWV brengt dan in een later stadium geen deskundigenoordeel meer uit.
- De werknemer moet bereid zijn mee te werken aan het onderzoek.
De werknemer is niet verplicht medewerking te verlenen. Maar weigert hij, dan kun u hem er wel op wijzen dat hij daarmee zijn re-integratie tegenwerkt. Net als de werkgever heeft hij een inspanningsplicht.
6.4.3 Het oordeel
uitslag
zwaar meewegen
UWV moet na aanvraag van het deskundigenoordeel binnen vier weken met de uitslag komen. Dit oordeel is niet bindend, in feite is het een advies. U hoeft er dus niet per se iets mee te doen. Maar leg het ook niet té eenvoudig naast u neer. Komt het later tot een rechtszaak, dan zal de rechter het deskundigenoordeel zwaar mee laten wegen in zijn beslissing. Ook bij de WIA-aanvraag kijkt UWV of in een eerder stadium een deskundigenoordeel is afgegeven. Heeft u niets met dat oordeel gedaan, dan moet u wel kunnen uitleggen waarom dat in het belang van de re-integratie was.
Oordeel is momentopname
Blijf wel altijd uw gezonde verstand gebruiken. Het deskundigenoordeel is een momentopname dat niet per se de rest van het re-integratietraject relevant blijft. Bij de WIA-aanvraag kan UWV terugkomen op de eerdere beslissing van het deskundigenoordeel, bijvoorbeeld omdat de situatie is veranderd of omdat UWV destijds informatie miste. Heeft u te klakkeloos het oordeel opgevolgd, dan kan UWV beslissen dat u daarmee niet juist heeft gehandeld.